11 noiembrie 2015


Primarul Lungu cere consilierilor să nu facă circ şi să aprobe creditul pentru încălzirea sucevenilor 

·        „Bioenergy, de vreo două luni de zile, dă gratuit apă şi căldură sucevenilor”, a arătat edilul-şef, menţionând că această situaţie survine falimentului Termica şi desemnării cu întârziere a noului operator de transport.
·         „Nevotându-se ca Primăria să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de populaţia municipiului Suceava şi faţă de furnizori, nu cred că putem trece această iarnă”, atenţiona Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy.     
O şedinţă de îndată Consiliului Local Suceava fost convocată pentru convocată pentru miercuri, aleşii municipali urmând să  decidă dacă va fi luat creditul de Trezorerie, în valoare de 5 milioane de lei, cu scopul constituirii stocului de bioamasă pentru ultimele 2 luni ale acestui an. Banii ar urma ajungă, cu titlul de avans, la producătorul de energie termică Bioenergy, care a anunţat deja că pe durata a 2 săptămâni agentul termic va fi furnizat la parametri reduşi, după care locuitorii municipiului reşedinţă vor fi lăsaţi apă caldă şi căldură. „Din păcate, la sfârşitul săptămânii trecute nu s-a ajuns la un consens, în aşa fel încât să putem asigura bani pentru achiziţionarea de masă lemnoasă, în vederea furnizării căldurii. Creditul guvernamental se acordă în toată ţara, pentru oraşele care au probleme cu încălzirea, iar cu acesta puteam constitui un stoc pentru 2 luni de zile. Sigur, voi avea discuţii cu consilierii, iar în măsura în care este dorinţa sinceră  să luăm acest credit, şi nu să se facă circ, voi intra din nou cu proiectul de hotărâre în Consiliul Local”,  a arătat Lungu.            
Edilul-şef a specificat că Primăria este la zi cu plata subvenţiilor reprezentând diferenţa dintre tarifele practicate pentru gigacalorie, către Termica trebuind a fi achitată doar contravaloarea pierderilor din lunile în care, deşi în faliment, societatea a fost nevoită să mai presteze serviciul de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice. „A fost o perioadă critică în vară, în care s-a ţinut licitaţia, o licitaţie care a durat destul de mult, şi prin care s-a făcut tot ce este mai bun pentru suceveni. Acest lucru s-a suprapus cu intrarea Termica în faliment, iar Bioenergy, de vreo două luni de zile, dă gratuit apă şi căldură sucevenilor. Sigur, într-o situaţie normală, aceasta va putea încasa banii de la populaţie, iar Primăria va da acorda subvenţiile de rigoare. Astăzi nu avem restanţe la  acestea din urmă, dar trebuie să dăm către Termica circa 1,5 milioane de lei, pentru pierderile înregistrate în lunile în care au mai prestat acest serviciu”,  a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Reamntim că, joia trecută, deliberativul, cu votul majoritar al consilierilor PNL, a amânat să ia o hotărâre privind contractarea unui credit de Trezorerie în valoare de 5 milioane de lei, bani care ar fi urmat să ia calea producătorului de agent termic Bioenergy, în vederea achiziţionări de biomasă. Aceasta în condiţiile în care societatea producătoare de energie termică din Lunca Sucevei mai avea combustibil doar pentru două săptămâni de funcţionare, iar de 2 luni nu a mai încasat niciun leu pentru agentul termic livrat falimentarei Termica, la a cărei masă credală este înscrisă cu 20 de milioane de lei.  „Nevotându-se ca Primăria să-şi îndeplinească obligaţiile legale pe care le are faţă de populaţia municipiului Suceava şi faţă de furnizori, nu cred că putem trece această iarnă”, a atenţionat, atunci, Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy.