27 noiembrie 2015

Deşi Primăria le-a scos la vânzare,
Locuinţele ANL sunt părăsite pentru apartamente cumpărate de pe piaţa imobiliară   
·        În această vară, preţul de vânzare a locuinţelor construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu finanţare guvernamentală, a fost a mărit cu circa 55 de euro pe metrul pătrat.
Primăria Suceava va repartiza 6 locuinţe ANL rămase libere după ce unităţile de locuit cu pricina au fost părăsite de către foştii chiriaşi.  Aceştia din urmă au preferat să-şi cumpere o altă locuinţă de pe piaţa imobiliară, în ciuda faptului că administraţia locală a scos la vânzare apartamente şi garsoniere din blocurile ridicate cu fonduri guvernamentale prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. „Prin achiziţionarea de pe piaţa liberă a unei locuinţe proprietate personală de către 6 familii care au fost beneficiare a câte unei locuinţe ANL, întrucât acestea nu mai confirmă în totalitate criteriile restrictive prevăzute de lege, în special cele privind nedeţinerea unei locuinţe proprietate personală, locuinţele au fost eliberate, iar cheile - predate”, se arată într-o informare a Biroului „Evidenţa şi administrarea imobilelor de locuit” a executivului sucevean. În cauză sunt 2 apartamente cu două camere şi 2 garsoniere de pe strada „Putna”, şi 1 apartament cu 2 camere de pe strada „Privighetorii”, ambele artere din zona „Gară” Burdujeni, precum şi încă 1 apartament cu 2 camere de pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, cartierul Obcini. Conform informării prezentate în Consiliul Local, pe perioada exploatării în regim de închiriere, locuinţele rămase vacante vor fi repartizate solicitanţilor, în ordinea de pe lista aprobată prin hotărâre a Consiliului Local. În această vară, preţul de vânzare a locuinţelor construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu finanţare guvernamentală, a fost a mărit. Majorarea a survenit diminuării preţurilor de pe piaţa imobiliară liberă, majorarea, consacrată prin Ordinul nr. 373 din 28 iulie, este de circa 55 de euro pe metrul pătrat, plecând de la vechiul nivel de 328 de euro. Hotărârea Guvernului nr. 644 din 5 august 2014 prevede că apartamentele şi garsonierele ANL pot fi cumpărate şi în rate, cu un avans de 15% , însă respectivele reglementări nu pot fi puse în practică.

De precizat este că recent,  deliberativul municipal a aprobat o hotărâre prin care articolul "venituri din vânzarea locuinţelor" a bugetului a fost rectificat în plus cu valoarea de 2.000 de lei, "reprezentând încasarea comisionului de evidenţă şi vânzare, în cuantum de 1% din valoarea de vânzarea a locuinţelor ANL".  Printr-o hotărâre a Consiliului Local din urmă cu mai puţin de 2 ani, ân Suceava la mezat au fost scoase 21 de garsoniere şi apartamente situate în cartierele Obcini şi „Priveghetorii”, titularii contractelor de închiriere solicitând cumpărarea spaţiilor în cauză. Pentru perfectarea tranzacţiei, titularul contractului sau membrii familiei acestuia nu trebuie să aibă în proprietate o altă locuinţă, iar venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, nu va depăşi cu 100% salariul mediu pe economie. Locuinţa astfel dobândite nu va putea fi înstrăinată decât după o perioadă de 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Sumele obţinute din vânzarea apartamentelor şi garsonierelor ANL sunt destinate exclusiv construirii de locuinţe, un comision de 1% din preţul de vânzare a acestora făcându-se venit la bugetul local.