16 noiembrie 2015


Salvatorii montani suceveni, dotări la cele mai înalte standarde 
·        „De la o Dacie papuc răblăgită, acum au un autoturism de teren Volkswagen Amarok, iar în scurt timp vor beneficia un nou ATV specializat pentru acces în zone dificile, care poate fi folosit şi pe timp de iarnă”, arată şeful administraţiei judeţene, Ioan Cătălin Nechifor.
·        La aproximativ 50 de acţiuni de salvare pe vreme vitregă, cu zăpadă viscolită şi gheaţă, au partocipat, anul trecut, salvatorii montani atestaţi, cele mai multe intervenţii având loc pe ruta Rarău-Chiril.
Ca urmare a demersurilor întreprinse pentru integrarea serviciilor publice salvamont în Dispeceratul Naţional de Urgenţă, activitatea Biroului „Salvamont” Suceava s-a extins, fiind necesare noi dotări. Astfel, în urma votului aleşilor judeţeni, prin suplimentare cu peste 153.000 de lei a fondurilor acordate de la buget, achiziţionate vor fi un ATV cu şenile pentru iarnă, remorcă şi platformă; un autovehicul de teren Volkswagen Amarok; un ciocan rotopercutor cu acumulatori şi 6 staţii de emisie-recepţie Tetra. „Este din ce în ce mai mult folosit Rarăul pentru turism şi,  dacă faţă de 2012, atunci când am venit în Consiliu, la Salvamont aveau o Dacie papuc răblăgită, acum au un autoturism de teren Volkswagen Amarok, iar în scurt timp vor beneficia un nou ATV, un autovehicul specializat pentru acces în zone dificile, care poate fi folosit şi pe timp de iarnă, fiind dotat şi cu şenile”, a reliefat şeful administraţiei judeţene, Ioan Cătălin Nechifor.  Consiliul Judeţean Suceava are încheiate 10 contracte de voluntariat cu persoane special atestate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, acestea desfăşurându-şi activitatea în cadrul Serviciului public „Salvamont” al Direcţiei de managementul proiectelor. Demersul este de natură să asigure „buna funcţionare a activităţii de prevenire a accidentelor montane şi a celei de salvare montană, în masivele muntoase de pe raza judeţului Suceava”. La aproximativ 50 de cazuri de salvare pe vreme vitregă, cu zăpadă viscolită şi gheaţă, au intervenit, anul trecut, salvatorii montani atestaţi din structura Consiliului Judeţean Suceava. Cel mai multe intervenţii au avut loc pe ruta Rarău-Chiril, majoritatea autoturismele deszăpezite având ca pasageri inclusiv copii.