02 noiembrie 2015


Până la finele anului,
Primăria Suceava, obligată să plătească datorii restante de 10 milioane de lei
·        În perioada următoare trebuie să ne concentrăm atenţia, cu precădere, asupra achitării plăţilor restante şi arieratelor, astfel încât la sfârşitul anului 2015 valoarea lor să fie zero”, se arată în raportul Biroului „Buget” al executivului sucevean.    
Potrivit execuţiei bugetelor, aprobată ieri, în plenul Consiliului Local, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată o creştere cu 24% a încasărilor totale la bugetul municipiului Suceava. De asemenea, ca urmare a măsurilor luate pentru îmbunătăţirea gradului de colectare, veniturile proprii, respectiv cele din impozite şi taxe locale, au cunoscut, în perioada la care facem referire, un salt de 9,5 procente.
Gradul de realizare a veniturilor planificate, determinat ca raport între veniturile totale şi încasate, pe de o parte, şi cele totale programate a fost, în primele trei trimestre ale anului 2015, de 60,85%. La secţiunea de dezvoltare a bugetului local, veniturile au fost realizate doar în proporţie de 30,76%, în timp ce la secţiunea de funcţionare, intrările au fost de 77,19% din cele planificate. În ceea ce priveşte partea de cheltuieli a bugetului local, faţă de nivelurile programate, în primele 9 luni ale anului acestea au fost realizate în proporţie de 60,32%. În total, o pondere importantă o deţin cheltuielile din „Învăţământ”-42,15%, în special cele cu drepturile salariale, urmate fiind de cele pentru „Combustibili şi energie”, cu 10,42%, adică în vederea acoperirii diferenţei de preţ şi tarif la energia termică, cât şi a pierderilor înregistrate în activitatea de transport şi distribuire prestată de societatea comercială Termica Suceava. De asemenea, cu o pondere importantă în cheltuielile totale se evidenţiază şi capitolul  „Trasporturi”, cu 12,54%, în acest din urmă caz banii luând calea reparaţiilor la infrastructura rutieră, a subvenţiilor şi proiectelor cu finanţare din fonduri europene. În data de 30 septembrie, valoarea plăţilor restante era de 10,11 milioane de lei, reprezentând sume datorate şi neachitate care au depăşit termenul de plată prevăzut de actele normative în vigoare, de contracte sau facturi. „În perioada următoare trebuie să ne concentrăm atenţia, cu precădere, asupra achitării plăţilor restante şi arieratelor, astfel încât al sfârşitul anului 2015 valoarea lor să fie zero, conform Legii nr.273/2006 privind finanţele publice”, se arată în raportul de specialitate al Biroului „Buget” al executivului sucevean.