Nereguli
majore în cele 41 de unităţi de alimentaţie publică şi de petreceri, controlate
după tragedia din „Colectiv”
·
Instituţia Prefectului a inventariat 476 de
locaţii care pot face obiectul verificărilor, acestea din urmă demarând pe 3
noiembrie şi continuând.
·
Una dintre societăţi nu deţinea autorizaţie de
funcţionare din partea Primăriei Suceava, o unitate din reşedinţa de judeţ fiind
închisă din iniţiativa administratorilor, iar o alta pentru renovare.
În
urma controalelor efectuate la societăţi comerciale din municipiul Suceava, Inspectoratul
pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava şi Inspectoratul de Poliţie
Judeţean Suceava au constatat multiple nereguli, se arată într-un comunicat de
presă al Instituţiei Prefectului. Acţiunile de control au drept scop prevenirea incendiilor de tipul celui
produs pe 30 octombrie 2015, în Clubul „Colectiv” din Bucureşti, pentru aceasta
fiind constituite comisii mixte de verificare a legalităţii
funcţionării spaţiilor de alimentaţie publică şi de petrecere a timpului liber,
în care se adună peste 50 de persoane. Instituţia Prefectului a realizat o
inventariere a spaţiilor cu destinaţia amintită, în urma căreia au fost
identificate 476 de locaţii care pot face obiectul verificărilor, acestea
demarând pe 3 noiembrie şi vor continua, respectând inclusiv noile
reglementări, aprobate în şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Astfel, în
primele 3 zile, au fost verificate 41 de astfel de locaţii, o unitate din
municipiul Suceava fiind închisă din iniţiativa administratorilor, iar o alta
pentru renovare. Astfel, în 3 zile, verificate au fost 41 de asemenea amenajări,
iar controlorii au concluzionat că nu a fost întocmit planul de intervenţie la
incendiu; mijloacele de apărare împotriva incendiilor nu sunt verificate; lipsa
de documente şi evidenţe specifice PSI, precum şi că nu au fost desemnaţi
lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru primul ajutor, stingerea
incendiilor şi evacuarea persoanelor. La cele menţionate se adaugă nereguli
privind nerespectarea timpului de muncă; lipsa autorizaţiei de securitate la
incendiu; în timp ce formularul de organizare a intervenţiei la locul de muncă
şi planul de evacuare nu au fost redactate şi afişate la loc vizibil. Nu în
cele din urmă, hidrantul de incendiu interior şi sala nu au instalaţie
electrică pentru iluminatul de securitate împotriva panicii, iar unele unităţi nu
sunt asigurate, cu pază, conform legii. Lucrătorii ISU au mai depistat 3 centrale
termice murale amplasate în spaţii necompartimentate, care să le despartă de
magazia de mărfuri a barului, dar şi faptul că una dintre societăţile
comerciale verificate nu deţine autorizaţie de funcţionare din partea Primăriei
municipiului Suceava.
Comisariatul
Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a verificat 4 societăţi comerciale din
Suceava şi Şcheia, singurele măsuri dispuse fiind „respectarea capacităţii de
locuri prevăzută în autorizaţia de mediu”. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia
Consumatorilor a controlat 4 unităţi din Suceava, Şcheia şi Ipoteşti, lucrătorii
specializaţi descoperind carne congelată şi porţionată fără etichete;
nemarcarea spaţiului destinat nefumătorilor; lipsă evidenţei elementelor alergene în lista de meniu, cât
şi neafişarea copiei după codul unic de înregistrare. Tot 4 firme, însă
toate din Suceava, au verificat şi inspectorii Inspectoratului Teritorial de
Muncă, neregulile descoperite ţinând de faptul că nu este nominalizat
lucrătorul care să îndeplinească cerinţele SSM; o fişă
de instruire SSM nesemnată, precum şi nestabilirea de persoane pentru acordarea
primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor. Direcţia
de Sănătate Publică Suceava a verificat
17 societăţi comerciale din Cîmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Izvoarele Sucevei,
Moldoviţa, Vatra Moldoviţei şi Broşteni, constatând lipsa certificatului de
cursuri de igienă pentru personalul angajat; blocul alimentar neigienizat şi analize
medicale periodice expirate. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor a verificat 7 societăţi comerciale aflate în Suceava şi Şcheia,
unde a descoperit condiţii de igienă precare; etichetare necorespunzătoare şi lipsă
registrului pentru subproduse. În urma acestor controale, au fost aplicate
avertismente contravenţionale, cât şi amenzi cuprinse între 250-50.000 lei.