10 noiembrie 2015


Nereguli majore în cele 41 de unităţi de alimentaţie publică şi de petreceri, controlate după tragedia din „Colectiv”
·        Instituţia Prefectului a inventariat 476 de locaţii care pot face obiectul verificărilor, acestea din urmă demarând pe 3 noiembrie şi continuând.
·        Una dintre societăţi nu deţinea autorizaţie de funcţionare din partea Primăriei Suceava, o unitate din reşedinţa de judeţ fiind închisă din iniţiativa administratorilor, iar o alta pentru renovare.
În urma controalelor efectuate la societăţi comerciale din municipiul Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava au constatat multiple nereguli, se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului. Acţiunile de control au drept scop prevenirea incendiilor de tipul celui produs pe 30 octombrie 2015, în Clubul „Colectiv” din Bucureşti, pentru aceasta fiind constituite comisii mixte de verificare a legalităţii funcţionării spaţiilor de alimentaţie publică şi de petrecere a timpului liber, în care se adună peste 50 de persoane. Instituţia Prefectului a realizat o inventariere a spaţiilor cu destinaţia amintită, în urma căreia au fost identificate 476 de locaţii care pot face obiectul verificărilor, acestea demarând pe 3 noiembrie şi vor continua, respectând inclusiv noile reglementări, aprobate în şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Astfel, în primele 3 zile, au fost verificate 41 de astfel de locaţii, o unitate din municipiul Suceava fiind închisă din iniţiativa administratorilor, iar o alta pentru renovare. Astfel, în 3 zile, verificate au fost 41 de asemenea amenajări, iar controlorii au concluzionat că nu a fost întocmit planul de intervenţie la incendiu; mijloacele de apărare împotriva incendiilor nu sunt verificate; lipsa de documente şi evidenţe specifice PSI, precum şi că nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru primul ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea persoanelor. La cele menţionate se adaugă nereguli privind nerespectarea timpului de muncă; lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; în timp ce formularul de organizare a intervenţiei la locul de muncă şi planul de evacuare nu au fost redactate şi afişate la loc vizibil. Nu în cele din urmă, hidrantul de incendiu interior şi sala nu au instalaţie electrică pentru iluminatul de securitate împotriva panicii, iar unele unităţi nu sunt asigurate, cu pază, conform legii. Lucrătorii ISU au mai depistat 3 centrale termice murale amplasate în spaţii necompartimentate, care să le despartă de magazia de mărfuri a barului, dar şi faptul că una dintre societăţile comerciale verificate nu deţine autorizaţie de funcţionare din partea Primăriei municipiului Suceava.
Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a verificat 4 societăţi comerciale din Suceava şi Şcheia, singurele măsuri dispuse fiind „respectarea capacităţii de locuri prevăzută în autorizaţia de mediu”. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a controlat 4 unităţi din Suceava, Şcheia şi Ipoteşti, lucrătorii specializaţi descoperind carne congelată şi porţionată fără etichete; nemarcarea spaţiului destinat nefumătorilor; lipsă evidenţei elementelor alergene în lista de meniu, cât şi neafişarea copiei după codul unic de înregistrare. Tot 4 firme, însă toate din Suceava, au verificat şi inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă, neregulile descoperite ţinând de faptul că nu este nominalizat lucrătorul care să îndeplinească cerinţele SSM; o fişă de instruire SSM nesemnată, precum şi nestabilirea de persoane pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor. Direcţia de  Sănătate Publică Suceava a verificat 17 societăţi comerciale din Cîmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Izvoarele Sucevei, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei şi Broşteni, constatând lipsa certificatului de cursuri de igienă pentru personalul angajat; blocul alimentar neigienizat şi analize medicale periodice expirate. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a verificat 7 societăţi comerciale aflate în Suceava şi Şcheia, unde a descoperit condiţii de igienă precare; etichetare necorespunzătoare şi lipsă registrului pentru subproduse. În urma acestor controale, au fost aplicate avertismente contravenţionale, cât şi amenzi cuprinse între 250-50.000 lei.