03 noiembrie 2015




Grevă spontană la Finanţe
·        Lucrătorii AJFP Suceava protestează faţă de modul defectuos în care este gestionată politica salarială din România şi care crează discriminări între categoriile sociale.
·        Aceştia solicită acordarea de creşteri salariale, după ce personalul structurilor centrale are parte, de la 1 noiembrie, de o majorare de 62%, în condiţiile în care avea deja salarii mai mari cu 25%.
Lucrătorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au intrat ieri, la ora 8.30, în gravă spontană, raliindu-se la mişcarea de protest organizată de sindicatele din domeniu la nivel naţional. Gheorghiţă Tudoscă, liderul lucrătorilor finanţişti suceveni spune că aceştia au hotărât să se solidarizeze cu colegii lor, simţindu-se discriminaţi în raport cu funcţionarii din aparatul central, cărora Guvernul le-a aprobat o creşterea salarială consistentă.  „Este un protest la adresa Guvernului, care a dat o ordonanţă de urgenţă pe sub mână, prin care a mărit salariile aparatului central al Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală, Ministerului de Finanţe şi Direcţiei Generale a Marilor Contribuabili. Evident, ne considerăm discriminaţi, pentru că avem salarii de mână a treia, nu de mâna a doua, iar oamenii, simţindu-se lezaţi, au hotărât să protesteze în felul acesta”, a declarat Tudoscă. Acesta precizat că, la ora respectivă, colegii sindicalişti din Capitală se aflau la masa discuţiilor cu Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor, neputând preciza momentul în care activitatea cu publicul contribuabil va fi reluată. Potrivit şefului sindicaliştilor din Finanţele Publice sucevene salariul mediu la nivelul AJFP este de 2.700 de lei, personalul structurilor din Bucureşti având parte de o majorare de 62%, iar aceasta în condiţiile în care respectivii funcţionari erau deja beneficiarii unor salarii mai mari cu 25% în raport cu lucrătorii din teritoriu. Gheorghiţă Tudoscă a ţinut să arate că, dacă în structurile centrale nu s-ar fi operat respectivul salt salarial, de pe plan judeţean nu ar fost pretinsă niciun fel de majorare. Deoarece foarte mulţi contribuabili nemulţumiţi aşteptau să aibă acces la ghişee, cât şi pentru a nu perturba activitatea de trezorerie, uşile Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au fost redeschise acestora puţin după ora 11.00.       
Biroul „Comunicare şi servicii interne” al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava a transmis, prin purtătorul de cuvânt Oana Violeta Apetrea, că din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categoriile sociale şi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice, salariaţii AJFP Suceava au declanşat o grevă spontană, solicitând acordarea de creşteri salariale. Conform responsabilului AJFP, aceştia  sunt nemulţumiţi de faptul că, săptămâna trecută, Guvernul a emis Ordonanţa nr. 47/2015, publicată în Monitorul Oficial din 29 octombrie, care prevede, la articolul 63, că „funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor Publice-aparat propriu, Agenţia Naţională de Administrare Fiscala-aparat propriu, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută”, prevederile articolului nr. 63 aplicându-se din data de 1 noiembrie.