16 noiembrie 2015


Localităţile care refuză să achite contribuţiile, interdicţie la depozitarea gunoiului pe noile platforme ecologice   
·        „Vom intra cu procedură prealabilă în instanţă, pentru a putea recupera sumele, însă nu cred că va fi suficient ca primarii să înţeleagă că acest proiect este al lor”, a declarat Ioan Cătălin Nechifor, şeful CJ Suceava.
·        La finele lui 2015, se vor încheia lucrările de înfiinţare a două depozite ecologice, precum şi a 5 staţii de transfer, iar din cauza neasigurării contribuţiei locale, Consiliul Judeţean a fost nevoit să recurgă la contractarea unui credit de 20 de milioane de lei.  
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor este dezamăgit că, după 3 ani de când îi tot atenţionează pe primarii localităţilor asociate în vederea realizării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), aceştia nu plătesc sumele la care sau angajat pentru implementarea proiectului. Lucrările cu finanţare europeană trebuie încheiate până la sfârşitul anului, în caz contrar existând riscul ca fondurile nerambursabile  de la Uniunea Europeană să  nu mai vină.  „După 3 ani de discuţii cu primarii din judeţ, care s-au asociat cu Consiliul Judeţean, să facă sistemul pentru deşeuri, aceştia încă nu au plătit destul de mulţi bani, în contul contribuţiei pe care şi-au asumat-o. Din nefericire, mai este foarte puţin timp până pe 31 decembrie 2015”, evidenţiază Nechifor.  Astfel, municipiul Suceava are de achitat 2 milioane de lei, Fălticeni-270 de mii de lei, Rădăuţi-700.000 de mii de lei, Vatra Dornei-400 de mii de lei, iar oraşele Gura Humorului-670 de mii de lei şi Siret 400 de mii de lei. 
Dacă dintre localităţile urbane nominalizate unele şi-au onorat în parte obligaţiile, Gura Humorului şi Siret nu au contribuit, până acum, cu niciun leu la noul sistem de gestionare a deşeurilor menajere adunate de pe raza judeţului.
 Preşedintele CJ susţine că dacă ar fi existat bunăvoinţă, sumele datorate ar fi putut fi eşalonate cu uşurinţă pe durata celor 5 ani de implementare a proiectului.   Nechifor a precizat că  serviciul specializat al executivului judeţean va deschide acţiune în instanţă, fiind de părere că acest lucru nu este însă de ajuns. „Lista continuă cu multe alte localităţi, şi chiar nu ştim ce să mai facem, pentru că am zis că vom intra cu procedură prealabilă în instanţă, pentru a putea recupera sumele, însă nu cred că va fi suficient ca primarii să înţeleagă că acest proiect este al lor. 
La Gura Humorului tocmai am închis, cu bani europeni, o groapă de gunoi ecologică şi am făcut o staţie de tratare a apelor, în condiţiile în care nu s-a plătit. De ceea, sunt hotărât foarte ferm ca localităţile în care primarii nu vor plăti, nu vor duce gunoiul la depozitul ecologic. Deci vor rămâne cu deşeurile în comună, oraş sau municipiu. De asemenea, voi face o campanie publică pentru cetăţeni, ca să ştie cine blochează proiectul şi ca să nu existe discuţii ulterioare despre corecţii financiare şi repercusiuni”, a explicat Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. În judeţul Suceava, la finele lui 2015, urmează a se încheia lucrările de înfiinţare a două depozite ecologice la Moara şi Pojorîta, precum şi a 5 staţii de transfer, iar din cauza neasigurării contribuţiei locale, Consiliul Judeţean a fost nevoit să recurgă la contractarea unui credit de 20 de milioane de lei. Valoarea proiectului este de 218.045.617 de lei fără TVA, adică 51.761.570 euro. Durata de implementare  fost stabilită la 52 luni, contractul de finanţare fiind semnat pe 11 aprilie 2011. Finanţarea nerambursabilă este de 184.626.330 de lei, fără TVA, adică de 43.828.209 de euro.