05 noiembrie 2015


Primăria nu poate susţine financiar constituirea stocurilor de biomasă de la Bioenergy   
·        Primarul Ion Lungu propune Consiliului Local contractarea unui  credit de Trezorerie în valoare de 5 milioane de lei, care ar acoperi necesarul până la Sărbătorilor de iarnă.   
·        Aprobarea acestui credit, cât şi celui de 10 milioane de lei, pentru amenajarea Zonei de agrement, nu va duce la creşterea semnificativă a gradului de îndatorare, acesta fiind de 18,03%, în timp ce unele dintre  municipiile reşedinţă din judeţele vecine ajung chiar şi la 60%. 
Primăria municipiului Suceava nu are posibilităţi financiare pentru a contribui la constituirea stocurilor de combustibili pentru încălzirea locuinţelor în sezonul rece 2015-2016, de aceea va apela la un credit de Trezorerie cu dobândă avantajoasă. Primarul Ion Lungu a anunţat, ieri, că pune pe masa Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care propune contractarea unui credit de 5 milioane de lei, astfel încât să fie posibilă achitarea subvenţiei la energia termică, potrivit OUG nr. 36/2006 prind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei. „În acest an, Guvernul nu mai dă bani din Fondul de rezervă, autorităţile locale putând beneficia de un credit avantajos de la Trezorerie. Voi propune Consiliului Local să luăm un credit de 5 milioane de lei, ceea ce înseamnă subvenţia anticipată pe care o plăteşte Primăria în lunile noiembrie şi decembrie 2015, astfel încât să avem asigurată masa lemnoasă, pentru încălzirea din iarna care vine”,  precizează Lungu. Şeful administraţiei locale crede că aprobarea acestui credit, cât şi celui în aşteptare, de 10 milioane de lei, pentru amenajarea Zonei de agrement „Tătăraşi”, nu va duce la creşterea semnificativă a gradului de îndatorare a municipiului Suceava. Astfel, în 2016, acesta va ajunge la 18,03%, în timp ce unele dintre  municipiile reşedinţă din judeţele vecine sunt mult mai îndatorate, angajând chiar până la 60% din bugetul local. „Eu zic că avem un grad acceptabil de îndatorare, deoarece există oraşe mari, precum Botoşani şi Piatra Neamţ, care au unul în jur de 60%. Cu acest grad de îndatorare Suceava stă destul de bine şi poate angaja respectivul credit, însă ultimul cuvânt îl vor avea consilierii locali”, a specificat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Decizia autorităţilor locale vine în condiţia în care, în anul 2015, gradul de realizare a veniturilor la bugetul local este unul redus, de aproximativ 56%, contribuabilii având mari datorii la plata impozitelor şi taxelor locale. În municipiul Suceava, racordate la sistemul centralizat de termificare sunt 19.000 de locuinţe, cu 50.000 de locuitori, energia termică fiind produsă în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă a Bionergy, transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic fiind asigurate de Thermonet.