17 noiembrie 2015

Benzină mai multă pentru plimbările şefilor din CJ şi instituţiilor subordonate  
·        Măsura de plafonare a consumului survenea crizei economice declanşate în anul 2009, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu crezând că nu se mai impun asemenea restricţii.
·        „Măsurile pe care Guvernul le-a impus contravin principiului descentralizării şi celui al autonomiei locale”, este de părere adjunctul şefului executivului judeţean sucevean.
Şefii din Consiliul Judeţean Suceava, precum şi cei ai  instituţiilor din subordinea acestuia vor avea la dispoziţie mai mult combustibil pentru autoturismele cu care se deplasează.  Aceasta după ce deliberativul judeţean a aprobat majorarea cotelor de consum, pentru autoturismele executivului judeţean fiind stabilită o cantitate maximă lunară de 450 de litri, iar pentru cele ale instituţiilor subordonate una maximă de 250 de litri pe lună.  Plafonarea cotei de combustibil a fost impusă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2010 privind limitarea cheltuielilor publice, printre care şi cele ale autorităţilor administraţiei publice locale şi altor instituţii  ale statului. Măsura survenea crizei economice declanşate în anul 2009 şi avea ca scop reducerea deficitului bugetului de stat. 
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu crede că, la ora actuală, pentru autorităţile locale şi instituţiile publice nu se mai impun asemenea restricţii. Aceasta din mai multe motive, printre care adjunctul şefului executivului judeţean le enumără pe cele legate de creşterea atribuţiilor pe care instituţiile amintite le au.  Pe de altă parte, Rădulescu este de părere că o cotă obligatorie impusă de la centru nu este  tocmai în ordine, din moment ce unele judeţe sunt mai întinse, iar altele au o suprafaţă mai mică. „Dacă ne uităm la atribuţiile din ultima vreme ale autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice, vizavi de accesarea programelor europene, cât şi a celor naţionale, precum şi la deplasările pe care acestea le presupun, limitarea cotelor de combustibil este nejustificată. De asemenea, măsurile pe care Guvernul le-a impus contravin principiului descentralizării şi celui al autonomiei locale. Acestea au un profund caracter inechitabil, întrucât autorităţile locale sunt aşezate în cadrul judeţului, şi în cadrul ţării, la diferite distanţe, deci o anumită cotă fixă vine în detrimentul celor care se află în localităţi mai îndepărtate”, explică Alexandru Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.