05 noiembrie 2015


Neagreând luarea creditului pentru combustibil,
Consilierii liberali vor să lase sucevenii în frig
·        „Ajungem în situaţia în care împrumutăm nişte bani publici, să-i ducem către o societate privată 100%, în contul unei promisiuni de prestare a unui serviciu”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei, ales PNL.

·        Poziţia liberalilor este în defavoarea directorului Bioenergy, Vasile Ilie, coleg de partid cu aceştia, care a avertizat că, nefiind votat proiectul, „nu putem trece această iarnă, pentru că nu avem posibilitate materială”.
·        „Atunci când au făcut o investiţie de 80 de milioane de euro, ne-am angajat că suntem parteneri, dar dacă vrem să înmormântăm şi această societate, o putem face”, a precizat edilul-şef Ion Lungu.                        
Consiliul Local Suceava a amânat, ieri, în şedinţă de îndată, să ia o hotărâre privind contractarea unui credit de Trezorerie în valoare de 5 milioane de lei, bani care ar fi urmat să ia calea producătorului de agent termic Bioenergy, în vederea achiziţionări de biomasă. Aceasta în contextul în care societatea producătoare de energie teemică din Lunca Sucevei mai are combustibil doar pentru două săptămâni de funcţionare, iar de 2 luni nu a mai încasat niciun leu pentru agentul termic livrat falimentarei Termica, la a cărei masă credală este înscrisă cu 20 de milioane de lei. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că nu este avocatul Bioenergy, însă firma continuă să dea apă caldă şi căldură sucevenilor, chiar şi în condiţiile în care aceştia au datorii de 15 milioane de lei către fostul transportator Termica, bani care achitaţi, ar fi ajuns şi la producător. „Este vorba despre un credit pentru o sumă în avans, deoarece, azi, noi nu avem bani să plătim efectiv la Bioenergy. Atunci când au făcut o investiţie de 80 de milioane de euro în Suceava, fără contribuţia Primăriei, ne-am angajat că suntem parteneri, pentru că este un serviciu public. Dacă vrem să înmormântăm şi această societate, o putem face. Sigur, suntem la vremea întrebărilor, şi aflu din surse sigure că se pregăteşte un miting la adresa primarului. Însă, când o să rămână fără căldură, sucevenii o vină să mă întrebe: domnul primar, dumneavoastră ce aţi făcut pentru asta. O să le spun că am venit cu un proiect de hotărâre legal în Consiliul Local, care eeste în avantajul municipalităţii, pentru a asigura căldură ”, a precizat edilul-şef Ion Lungu.  
·        „Să vină oamenii în stradă, să spună - dacă n-am avut urechi până acum să auzim -, să înţelegem că strada vrea altceva”, afirmat în plen viceprimarul Doroftei.
Nemulţumit de imperativul luării deciziei, viceprimarul Ovidiu Doroftei, consilier PNL, a reproşat că, începând din 2012 încoace, în Consiliul Local apar situaţii de criză care trebuie rezolvate într-un termen limită, la fel ca şi proiectul de hotărâre în cauză. „De fiecare dată, acestea sunt aduse şi puse pe masă, în faţa Consiliului Local - care trebuie neapărat să delibereze şi să voteze -, altfel existând prezumţia, ipoteza, anatema, că acest Consiliu Local, dihotomic, aşa cum poate fi el, nu-şi face treaba şi că nu vrea să asigure căldură şi apă caldă”, a arătat alesul liberal. Criticând „imaginea de ansamblu” a bugetului local, Doroftei a făcut referire la un vehiculat zvon privind o manifestare de protest în faţa Primăriei, lăsând de înţeles că aceasta ar fi justificată, în vederea impunerii unor priorităţi în cheltuirea banului public.  „Tocmai aşa trebuie să se întâmple lucrurile, să vină oamenii în stradă, să spună - dacă n-am avut urechi până acum să auzim -, să înţelegem că strada vrea altceva. Deoarece, din păcate, s-a produs o nenorocire, pentru ca noi să înţelegem priorităţile”, a subliniat adjunctul şefului executivului local. Alesul PNL a ţinut să pună în vedere că 52% din apartamentele din municipiul Suceava nu mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar ocupanţii acestora sunt obligaţi să susţină, prin impozitele şi taxele achitate, subvenţiile pentru racordaţii la sistemul centralizat. Doroftei şi-a exprimat îndoiala asupra legalităţii creditului, în condiţiile în care Termica nu beneficiat niciodată de un avans la constituirea stocurilor, aşa cum ar urma să aibă parte Bioenergy. „Ajungem în situaţia în care împrumutăm nişte bani publici, să-i ducem către o societate privată 100%, în contul unei promisiuni de prestare a unui serviciu. Dacă mâine este un caz, de forţă majoră, cine răspunde pentru această situaţie?, s-a întrebat Ovidiu Doroftei.
·        Venim acum să schimbăm nişte oameni cu alţii care au fost înainte, şi care sunt la fel de vinovaţi de starea în care suntem în prezent”, a punctat Adrian Arămescu, ales independent.
Consilierul independent Adrian Arămescu şi-a exprimat ferm poziţia, arătând că prin contractarea creditului de Trezorerie cu dobândă redusă nu se urmăreşte decât să se facă un serviciu cetăţenilor municipiului. „Este o problemă naţională, care în Suceava vine din urmă 13 ani. Vă rog să nu profităm de o nenorocire care s-a întâmplat la Bucureşti şi să politizăm toată viaţa economică şi socială. Venim acum să schimbăm nişte oameni cu alţii care au fost înainte, şi care sunt la fel de vinovaţi de starea în care suntem în prezent. Acest serviciu a fost aruncat în braţele Primăriei, şi nu este vinovat primarul Ion Lungu, de aceasta. Toată lumea face constatări, însă cu soluţii nu vine nimeni”, a spus alesul independent, adăugând că „toţi fac parte din aceeaşi clasă politică, şi că unii nu ar trebui să pozeze în revoluţionari”.    Adrian Arămescu,  i-a reproşat lui Ovidiu Doroftei că nu poate să se plângă de caracterul de criză al acestei decizii, întrucât ca viceprimar are acces la toate informaţiile necesare, „calitate în care trebuie să apere interesele cetăţenilor, în timp ce din postura de consilier PNL este împotriva acestora”.
·        Bioenergy vrea doar banii pe care Primăria Suceava este obligată să îi acorde prin lege.
După îndelungate discuţii, propunerea de amânare a punctului de pe ordinea de zi privind contractarea creditului de 5 milioane de lei pentru achitarea unui avans la subvenţia datorată Bioenergy a fost făcută de alesul PSD, Cornel Grosaru. La vot, 10 dintre consilierii prezenţi au votat pentru amânare – majoritatea fiind din PNL -, iar 5 împotriva acesteia. Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy, a subliniat că firma pe care pe care o reprezintă furnizează cea mai ieftină şi curată  energie din ţară, şi că nu doreşte decât să ceară decât banii pe care Primăria Suceava este obligată să îi acorde prin lege. „Eu vreau să vă asigur că, nevotând acest proiect, nevotând ca Primăria să-şi îndeplinească obligaţiile legale pe care le are faţă de populaţia municipiului Suceava, faţă de furnizori, nu cred că putem trece această iarnă, chiar dacă am vrea, pentru că nu avem posibilitate materială”, a atenţionat Vasile Ilie.  La rându-i primarul Ion Lungu le-a cerut consilierilor locali să vină cu un proiect de hotărâre mai bun, în cazul în care întrunesc o „masă critică” pentru o asemenea iniţiativă legislativă.