16 noiembrie 2015


Sucevenii în vârstă de peste 55 ani de ani, categorie vulnerabilă pe piaţa muncii
·        „Prognozele ne arată semne îngrijorătoare în ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei, procentajul acestei categorii crescând, motiv pentru care trebuie luate din timp măsurile social-economice necesare”, spune Mirela Adomnicăi, director executiv la AJOFM.
·        Agenţii economici care angajează persoane mai vârstnice de 55  de ani au parte de subvenţia de 500 de lei pe lună şi încadrat, pntru o perioadă de 12 luni.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava derulează o campanie de informare şi promovarea a conceptului de îmbătrânire activă şi prelungire a vieţii pe piaţa muncii. Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM, a declarat că proiectul „Fii activ la orice vârstă”  îşi propune conştientizarea importanţei conceptului de îmbătrânire activă atât în rândul şomerilor în vârstă de peste 55 de ani, cât şi în cel al angajatorilor, iar pe de altă parte obiectivul constă în dotarea serviciului public de ocupare cu instrumente specifice de informare, în vederea oferirii de servicii specializate acestei categorii vulnerabile pe piaţa muncii. „Este vulnerabilă, pentru că, în primul rând, angajatorii au o reticenţă în ceea ce priveşte capacitatea acestor persoane în vârstă de peste 55 de ani de a se adapta la cerinţele unui loc de muncă. Pe de altă parte, aceste persoane nu au suficientă încredere şi nu participă în mod activ şi perseverent la căutarea unui loc de muncă. De asemenea, statisticile şi prognozele ne arată semne îngrijorătoare în ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei, procentajul acestei categorii crescând, motiv pentru care s-a considerat că este necesară luarea din timp a măsurilor social-economice pentru integrarea persoanelor respective”, reliefează şeful AJOFM. Mirela Adomnicăi spune că, în plus, s-a constatat că nu există o mentalitate proactivă la persoanele de peste 55 de ani, în ceea ce priveşte neperceperea beneficiilOR unei vieţi active pe piaţa muncii, dincolo de o vârstă asimilată îmbătrânirii, beneficii care constau  într-o mai mare stimă de sine, graţie autonomiei financiare şi condiţiei de persoană integrată în societate. Campania „Fii activ la orice vârstă”, derulată la nivel naţional de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul agenţiilor judeţene, face demersuri pentru integrarea persoanelor în vârstă de peste 55 de ani, „recuperarea” fiind susţinută inclusiv prin facilităţi acordate agenţilor economici care le angajează, aceştia din urmă având parte de 500 de lei  pe lună şi încadrat, pe o perioadă de 12 luni. „Prin consiliere şi informare, putem ajuta aceste persoane să-şi găsească un loc de muncă, astfel încât prezenţa pe piaţa muncii să coincidă pentru ele cu momentul în care întrunesc condiţiile pentru pensionare la limită de vârstă”, a evidenţiat Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor 2007-2013, Axa prioritară 4 „Modernizarea serviciului public de ocupare”, Domeniu major de intervenţie 4.1 „Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea de servicii de ocupare”. În cadrul proiectului au fost realizate 10 broşuri, materiale informative pe care persoanele aflate în căutare unui loc de muncă le găsesc la punctul „self serice” al AJOFM Suceava.