18 noiembrie 2015

Cu fonduri europene,
Alimentare cu apă şi canalizare pe 138 de străzi din municipiul Suceava
Lucrările cu finanţare nerambursabilă atrasă în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu au fost finalizate, într-o etapă viitoare reşedinţa de judeţ urmând a mai realiza investiţii de 28,81 de milioane de lei.       
„Astăzi avem 96% acoperire cu servicii de apă alimentare şi de canalizare,  doar 5 oraşe mari din ţară le mai au realizate şi, de aceea, nu vom plăti penalităţi la UE, pe clauza de infrigement”, reliefează edilul-şef sucevean, Ion Lungu.    
Ieri, a fost ţinută ultima întrunire a comandamentului din cadrul proiectului european de reabilitarea şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi a reţelelor de canalizare din municipiului Suceava. Primarul Ion Lungu, a declarat că intervenţii la infrastructura subterană de utilităţi au avut loc pe un total 138 de străzi, pe 67 de străzi fiind operate refaceri, iar pe 71 de artere introducându-se, pentru prima dată, pe numite porţiuni, serviciile comunitare în cauză. Şeful municipalităţii a menţionat că specialiştii din compartimentele Primăriei vor monitoriza aducerea la starea iniţială a carosabilului  de pe străzile pe care s-au făcut decopertări şi săpături, în vederea efectuării remedierilor necesare, astfel încât  la recepţionarea finală a lucrărilor să nu existe probleme. „Punem astăzi punct proiectului, a fost o perioadă de disconfort, dar totul este bine când se termină cu bine. Dacă mă uit prin oraşele învecinate, precum Rădăuţi sau Fălticeni, suntem cu un pas înaintea lor, pentru că noi am finalizat aceste lucrări. În comandamentele pe care le-am avut, am adoptat strategia cu biciul şi cu zăhărelul, iar până la urmă am scos-o la capăt. Astăzi avem 96% acoperire cu servicii de apă alimentare şi de canalizare,  doar 5 oraşe mari din ţară le  mai au realizate şi, de aceea, nu vom plăti penalităţi laUE, pe clauza de infrigement”, reliefează edilul-şef sucevean.   
În tot judeţul Suceava, obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată” este finanţat din Fondul de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. În proiect sunt prinse 6 municipii şi, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea. În municipiul Suceava, în etapa încheiată zilele acestea a fost prevăzută extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă, iar reabilitările au avut drept ţintă 25,4 de km de conducte.  Reţelele de canalizare au fost extinse cu 32,7 km, iar pe o lungime de 6 km s-au reabilitat, executantul lucrărilor fiind compania Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefabau GMBH&CO KG din Germania. Iniţial, pentru aglomerarea urbană Suceava- Salcea s-au solicitat fonduri nerambursabile de 30 de milioane de euro, însă municipiului reşedinţă i s-a aprobat o finanţare de 15 de milioane de euro, iar oraşului Salcea, una de 9 milioane de euro. 
În anii următori, într-o etapă nouă, la nivel de judeţ vizate sunt lucrări de circa 251 de milioane de euro. 
 „Această extindere a reţelelor de apă şi canalizare este în permanentă dinamică, pentru că oraşul se dezvoltă, iar acesta este un lucru bun. Urmează o altă etapă în anii viitori, în care avem prevăzute circa 22 de milioane de euro, de această dată pentru extinderile din cartierele noi, cum ar fi zonele , ,  , şi altele din municipiul Suceava. Sigur, acest lucru se va întâmpla la anul sau în anii următori, pentru că trebuie aprobat şi organizate licitaţii, care, de obicei  întârzie”, arată Lungu.  Primăria municipiului Suceava a semnat acordul de principiu pentru faza secundă a celei de a doua etape a proiectului judeţean de alimentare cu apă şi canalizare, susţinută financiar din Fondul de coeziune al Uniunii Europene. Din circa 251 de milioane de euro la nivel de judeţ, municipiului reşedinţă îi revin 28,81 de milioane de lei, adică 11,23% din total. Potrivit edilului-şef, Ion Lungu, cu aceşti bani urmează a fi finanţată reabilitarea staţiei de alimentare cu apă de la Mihoveni, staţiei de tratare a apei şi a staţie de apă brută din aceeaşi localitate, precum şi reabilitarea staţiei de pompe Zamca. De asemenea, sunt prevăzute extinderi ale reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare din noile cartiere rezidenţiale „Europa”, „Lanişte”, în zona „Fundătură” - pe strada „Gheorghe Doja” şi în cartierul Obcini - strada „Traian Ţăranu”. Municipiul Suceava a accesat şi Programul ISPA, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la 52,68 milioane euro, dintre care 33,442 milioane euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro – participare a Guvernului României şi 6,68 milioane euro – împrumut de la banca germană KFW. În urma licitaţiilor, executantul sistemului de alimentare cu apă a fost declarat concernul TMUCB şi Energ Termorom Bucureşti, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce lucrările la reţeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeiffer Germania, cu un contract de 20,96 milioane euro.  De modernizarea staţiei de epurare s-a ocupat Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro. Contractul de asistenţă tehnică  a fost semnat cu firma germană Eptisa şi a avut o valoare de 3,16 milioane euro. Execuţia a fost lansată pe  2 mai 2008 şi trebuia încheiată, potrivit contractului, la 31 decembrie 2010. Întrucât termenul nu a fost respectat, autorităţile sucevene au obţinut o derogare până la 30 iunie 2011, dată la care s-a pus capăt execuţiei.