Alimentare cu apă şi canalizare pe 138 de străzi din municipiul Suceava
• Lucrările cu finanţare nerambursabilă atrasă în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu au fost finalizate, într-o etapă viitoare reşedinţa de judeţ urmând a mai realiza investiţii de 28,81 de milioane de lei. • „Astăzi avem 96% acoperire cu servicii de apă alimentare şi de canalizare, doar 5 oraşe mari din ţară le mai au realizate şi, de aceea, nu vom plăti penalităţi la UE, pe clauza de infrigement”, reliefează edilul-şef sucevean, Ion Lungu.
Ieri, a fost ţinută ultima întrunire a comandamentului din cadrul proiectului european de reabilitarea şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi a reţelelor de canalizare din municipiului Suceava. Primarul Ion Lungu, a declarat că intervenţii la infrastructura subterană de utilităţi au avut loc pe un total 138 de străzi, pe 67 de străzi fiind operate refaceri, iar pe 71 de artere introducându-se, pentru prima dată, pe numite porţiuni, serviciile comunitare în cauză. Şeful municipalităţii a menţionat că specialiştii din compartimentele Primăriei vor monitoriza aducerea la starea iniţială a carosabilului de pe străzile pe care s-au făcut decopertări şi săpături, în vederea efectuării remedierilor necesare, astfel încât la recepţionarea finală a lucrărilor să nu existe probleme. „Punem astăzi punct proiectului, a fost o perioadă de disconfort, dar totul este bine când se termină cu bine. Dacă mă uit prin oraşele învecinate, precum Rădăuţi sau Fălticeni, suntem cu un pas înaintea lor, pentru că noi am finalizat aceste lucrări. În comandamentele pe care le-am avut, am adoptat strategia cu biciul şi cu zăhărelul, iar până la urmă am scos-o la capăt. Astăzi avem 96% acoperire cu servicii de apă alimentare şi de canalizare, doar 5 oraşe mari din ţară le mai au realizate şi, de aceea, nu vom plăti penalităţi laUE, pe clauza de infrigement”, reliefează edilul-şef sucevean.
În tot judeţul Suceava, obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată” este finanţat din Fondul de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. În proiect sunt prinse 6 municipii şi, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea. În municipiul Suceava, în etapa încheiată zilele acestea a fost prevăzută extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă, iar reabilitările au avut drept ţintă 25,4 de km de conducte. Reţelele de canalizare au fost extinse cu 32,7 km, iar pe o lungime de 6 km s-au reabilitat, executantul lucrărilor fiind compania Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefabau GMBH&CO KG din Germania. Iniţial, pentru aglomerarea urbană Suceava- Salcea s-au solicitat fonduri nerambursabile de 30 de milioane de euro, însă municipiului reşedinţă i s-a aprobat o finanţare de 15 de milioane de euro, iar oraşului Salcea, una de 9 milioane de euro.
• În anii următori, într-o etapă nouă, la nivel de judeţ vizate sunt lucrări de circa 251 de milioane de euro.
„Această extindere a reţelelor de apă şi canalizare este în permanentă dinamică, pentru că oraşul se dezvoltă, iar acesta este un lucru bun. Urmează o altă etapă în anii viitori, în care avem prevăzute circa 22 de milioane de euro, de această dată pentru extinderile din cartierele noi, cum ar fi zonele