13 noiembrie 2015


Cinci sute de angajaţi suceveni, pe lista concedierilor colective din sezonul rece
·        Majoritatea firmelor din construcţii au contracte şi continuă lucrările, iar vremea bună le permite.
·        „Dacă în ceilalţi ani toate utilajele erau deja parcate, aşteptând sezonul următor, anul acesta se lucrează încă la foc continuu”, a declarat Mirela Adomnicăi, şefa AJOFM Suceava.
În octombrie, în judeţul Suceava rata şomajului a fost de 6,17%, apropiindu-se de media înregistrată la nivel naţional. Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează că, în luna precedentă, s-au făcut 1.657 de angajări, existând cerere de forţă de muncă, inclusiv în construcţii. De altfel, în acest domeniu, datorită condiţiilor meteorologice favorabile, notificările pentru concedierile colective de sezon sunt mai puţine în comparaţie cu anii anteriori. „Am primit, potrivit tradiţiei, notificări de concedieri colective pentru mai mult de 500 de persoane de la firme din domeniul construcţiilor. Le-am contactat, deoarece am dorit să ne organizăm pentru serviciul de preconcediere, să nu vină viitorii disponibilizaţi la sediul AJOFM, să mergem noi la sediile firmelor, să le explicăm ce trebuie să facă, care sunt demersurile, atât din partea angajatorilor, cât şi a celor care urmează să fie concediaţi. Surpriza plăcută a fost că majoritatea firmelor au spus că au contracte şi continuă lucrările, pentru că vremea le permite. Dacă în ceilalţi ani toate utilajele erau deja parcate, aşteptând sezonul următor, anul acesta se lucrează încă la foc continuu, ceea ce este bine, deoarece nu se îngroaşă numărul şomerilor din evidenţele noastre”, a declarat şefa AJOFM Suceava.
·        Circa 50% din absolvenţi s-au încadrat, înregistrându-se o evoluţie faţă de anul trecut.

Mirela Adomnicăi relevă că, în 2015, au beneficiat de măsurile active de combatere a şomajului aproximativ 31.000 de persoane, iar până la această dată 63% din total - graţie informării, consilierii, medierii şi cursurilor de formare profesională - şi-au găsit şi câte un loc de muncă. La aceasta a contribuit şi cele aproximativ 400 de convenţii încheiate cu agenţii economici care au primit subvenţii pentru angajarea persoanelor defavorizate pe piaţa muncii, respectiv a celor de peste 45 de ani şi absolvenţilor. „Sper, că vom avea la timp legea bugetului, astfel încât, în 2016, să ne exprimăm posibilitatea de a încheia noi convenţii cu angajatorii, să ajutăm categoriile defavorizate să-şi găsească un loc de muncă şi să organizăm cât mai multe cursuri de formare profesională. Aceasta mai ales că circa 50% din absolvenţi s-au încadrat, ceea ce constituie o evoluţie faţă de anul trecut”, a explicat Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.