09 noiembrie 2015


În 9 luni,
Inspectorii de muncă au prins 115 de lucrători fără forme legale de angajare
·        Pentru deficienţe pe linia relaţiilor de muncă, cât şi pe cea a sănătăţii şi securităţii în muncă, personalul specializat al ITM Suceava a dat amenzi de circa 1,3 milioane de lei.
·         Descoperite au fost şi cazuri în care nu s-au comunicat şi cercetat evenimente care ar fi putut fi încadrate în categoria accidentelor de muncă.  
În primele 9 luni ale anului 2015, inspectorii de muncă suceveni au făcut 1.776 controale, în urma descinderilor aplicându-se 720 sancţiuni de contravenţionale, iar valoarea amenzilor a ajuns la 1,17 milioane de lei.  Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava a declarat că verificările au avut ca rezultat depistarea a 115 persoane fără forme legale de angajare, dintre care 49 femei. Acestea îşi desfăşurau activitatea la 82 de angajatori, amenzilor date însumând 660.000 lei. Pe durata controalelor, în domeniul relaţiilor de muncă au fost depistate deficienţe legate de neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor în registrul general de evidenţă a salariaţilor, precum şi neanunţarea modificărilor intervenite în REVISAL. Inspectorii de muncă suceveni au constatat că unii dintre angajatori nu respectă prevederile legale privind munca suplimentară şi obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat, cât şi normele referitoare la acordarea concediilor de odihnă şi repausului săptămânal. Pe de altă parte, în domeniul sănătăţi şi securităţii în muncă, în primele trei trimestre ale anului 2015,  inspectorii de muncă au avut 786 de controale. Cu prilejul verificărilor, aceştia au dat 931 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor ridicându-se la 218.500 lei. Pe această linie, lucrătorii ITM Suceava au descoperit deficienţe cu ar fi  planurile de prevenire şi protecţie lipsă sau incomplete; neutilizarea echipamentului de protecţie; instruire insuficientă a muncitorilor;  neorganizarea activităţii de prevenire, protecţie şi acordare a primului ajutor. În acelaşi timp, s-a constatat că, prin fişa postului atribuţiile şi răspunderile nu sunt întocmite pentru toţi lucrătorii, descoperite fiind şi cazuri în care nu au fost comunicate şi cercetate evenimente care ar fi putut fi încadrate în categoria accidentelor de muncă. Nu în cele din urmă, s-a evidenţiat că parte a angajatorilor nu elaborează instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă şi că angajaţii nu au efectuat controlul periodic la medicul de medicina muncii.