25 noiembrie 2015

La USV
Proiect strategic, de 2,52 de milioane de euro, pentru îmbunătăţirea programelor de cercetare doctorală şi postdoctorală
·        „Am ajuns deja la un grad de implementare de 85%, ceea ce însemnă un grad de utilizare a fondurilor şi un management financiar foarte bune, în comparaţie cu media proiectelor şi media pe ţară a programelor”, relevă prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, manager de proiect, prorector USV.
·        Venim să colaborăm cu o Universitate care nu este de mari dimensiuni ca număr de studenţi, tocmai pentru că, sufleteşte, aceasta este foarte mare, iar rezultatele cercetării sucevene sunt vizibile şi importante”, a reliefat coordonatorul de implementare, prof. dr. univ. Valentina Vasile, de la Institutul de Economie Naţională.
Ieri, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, s-a ţinut conferinţa de final a Proiectului „SOCERT-Societatea cunoaşterii, dinamism prin cercetare”. Proiectul a fost derulat de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a USV, în parteneriat cu Institutul de Economie Naţională al Academiei Române şi Universitatea din Oradea, obiectivul general constând în îmbunătăţirea programelor de cercetare doctorală şi postdoctorală, prin sprijinirea colaborării dintre universităţi şi institute de cercetare, dar şi cel de dezvoltare a resurselor umane din cercetare, implicit de creştere a motivaţiei în alegerea unei cariere de cercetător. Aşa cum avea să prezinte prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, manager de proiect, prorector USV, grupul ţintă a fost format din 110 de doctoranzi şi din 55 de cercetători postdoctorat. Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a participat cu 72 de doctoranzi şi cercetători postdoctorat, „ceea ce reprezintă o forţă”; Institutul de Economie Naţională  a lucrat cu 70 de participanţi, iar Universitatea din Oradea a avut „un grup mai restrâns, dar care şi-a demonstrat calitatea, ducându-şi sarcinile la bun sfârşit”.
 „Avem deja rezultate importante, mai aşteptăm şi altele, care vor veni până pe 7 decembrie, când se încheie proiectul, dar, bineînţeles şi în ceea ce priveşte sustenabilitatea, adică cele de după data amintită. Sperăm să putem continua cu membrii grupului ţintă care s-au înscris la doctorat în anul 2013-2014, şi care nu şi-au finalizat studiile doctorale. Aşa cum arată ghidurile, sau potrivit a ceea ce a fost oferit înspre dezbatere publică, aceştia ar putea fi intra şi în alte proiecte, care ar putea fi lansate la începutul lui 2016, odată noile ghiduri ale Programului Operaţional Capital Uman POCU, a subliniat managerul de proiect. Iniţial, proiectul a avut o perioadă de implementare de 18 luni, însă printr-un act adiţional, aceasta a fost prelungită până pe 7 decembrie, cum de altfel, de o prelungire cu încă 3 luni se bucură intervalul de acordare a burselor doctorale de 1.800 de lei şi, de asemenea, cu încă 2 luni, cel al burselor de 3.700 de lei ale cercetătorilor postdoctorat. Totodată, sprijinite financiar au fost deplasările la conferinţe, manifestări ştiinţifice, stagii de mobilitate transnaţională, la USV fiind acordate burse pentru articole ISI, cât şi pentru susţinerea tezelor de doctorat. „Epopeea continuă, pentru că este vorba despre un proiect strategic, de anvergură, în valoare de 2,52 de milioane de euro, adică de circa 11 milioane de lei. Actualmente am ajuns la un grad de implementare de 85%, ceea ce însemnă un grad de utilizare a fondurilor şi un management financiar foarte bune, în comparaţie cu media proiectelor şi media pe ţară a programelor. Dar, trebuie să recunoaştem că toate acestea se datorează unei planificări foarte bune a resurselor şi activităţilor”, a explicat prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, manager de proiect, prorector USV.
Coordonatorul de implementare, prof. dr. univ. Valentina Vasile, de la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, a arătat că la Suceava există o echipă de cadre didactice tinere, de buni specialişti în domeniu. „Acest proiect reprezintă doar un moment dintr-o etapă lungă de colaborare instituţională. Noi, Institut al Academiei Române venim să colaborăm cu o Universitate care nu este de mari dimensiuni ca număr de studenţi, tocmai pentru că, sufleteşte, aceasta este foarte mare, şi, totodată, pentru că rezultatele cercetării sucevene sunt vizibile şi importante. Am văzut proiecte frumoase derulate aici, dar în care noi nu am fost parteneri, deşi ne-am fi dorit, şi am făcut proiecte frumoase în care am fost parteneri şi în care am avut rezultate sustenabile”, a evidenţiat coordonatorul de implementare din partea Institutului de Economie Naţională al Academiei Române. Prof. dr. univ. Valentina Vasile a ţinut să precizeze că, având în vedere ghidul solicitantului, perioada care urmează va reprezenta nu doar una de sustenabilitate a proiectului SOCERT, ci şi un început de scriere de noi proiecte, în cadrul noii programări europene.    

Proiectul ”SOCERT. Societatea cunoaşterii, dinamism prin cercetare” este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „SOCERT. Acesta se înscrie în Axa prioritară 1-„Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie 1.5 - „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării.