03 noiembrie 2015


După tragedia din Capitală,
Primăria Suceava ia la verificat toate dosarele de autorizare a activităţilor de alimentaţie publică
·        „Mulţi dintre solicitanţi declară pe propria răspundere că au avizul de la Pompieri şi că au depus inclusiv documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei necesare”, declară primarul Ion Lungu, precizând că probleme au apărut după scoaterea obligaţiei obţinerii documentaţiei ISU prin ghişeul unic.   

·        Pentru a crea cale liberă autospecialelor de stingere a incendiilor, chioşcurile comercianţilor îndărătnici din Bazarul neutorizat vor fi mutate cu forţa.  
Lucrătorii specializaţi ai administraţiei locale au demarat controale în cluburi, baruri şi restaurante, a anunţat, ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. După întrevederi cu  conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, compartimentul de specialitate al Primăriei a întocmit o listă cu agenţii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi comerciale în domeniile amintite, verificările fiind desfăşurate echipe mixte.  Lungu a subliniat că împreună cu generalul de brigadă, Ion Burlui, a stabilit măsuri de colaborare care să prevină  nedorite evenimente de tipul tragediei de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, incendiu urmare a căruia, până acum, şi-au pierdut viaţa mai mult de 30 de tineri.       

„Am avut discuţii cu conducerea ISU în vederea constituirii de echipe mixte, cărora le-am înmânat şi o listă cu societăţile comerciale autorizate. Aceasta ţinând cont de vechea poveste,  că inspectorii de acolo nu cunosc pe aceşti agenţi economici şi, din acest punct de vedere este vorba, într-adevăr, despre nişte carenţe legislative. Noi lucrăm pe două s-au chiar trei paliere, verificând, în primul rând, firmele din domeniul alimentaţiei publice, în mod special restaurantele, barurile, cluburile, discotecile, cât şi pe alţii care organizează evenimente pentru public”, a precizat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.  Lungu a ţinut să reliefeze că, în acelaşi timp, funcţionari de la compartimentele de specialitate ale aparatului propriu al primarului iau la reverificat toate dosarele depuse în vederea autorizării activităţilor comerciale. Edilul-şef  iterează că probleme au apărut din cauză că, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare pentru activitatea comercială, dar şi pentru o mai mare operativitate, agentul economic vine la Primărie doar cu un acord pe linie de prevenire şi stingere a incendiilor, autorizarea finală a ISU urmând să fie obţinută ulterior. „La vremea autorizării activităţilor în cauză la Primărie, acestea au corespuns, însă, între timp, s-au făcut modificări ale reglementărilor respective. Şi, aici a apărut problema dezbătută în ultimele zile, aceea că noi dăm aceste autorizaţii de funcţionare pentru agenţii economici în baza avizului de la Pompieri, document care este urmat de autorizarea ISU. Mulţi dintre solicitanţi declară pe propria răspundere că au avizul de la Pompieri şi că au depus inclusiv documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei necesare. Astfel, se vorbeşte despre carenţe de legislaţie în ceea ce priveşte colaborarea între ISU şi celelalte unităţi pentru că, iniţial, prin acel ghişeu unic se obţinea acord şi de la Pompieri. Modificându-se legislaţia, aceştia nu mai eliberează autorizaţiile la început, şi de ceea trebuie să îi anunţăm noi atunci când depistăm că există nereguli sau când intră în funcţiune un nou edificiu cu destinaţie de bar sau restaurant”, a relevat primarul Sucevei.  Ion Lungu a mai specificat că „în ceasul al paisprezecelea” a dat  a dat dispoziţie ca 150 de chioşcuri din primele rânduri ale Complexului comercial „Bazar” să fie dislocate din spaţiile ocupate în prezent, astfel încât să se creeze căi libere pentru intervenţiile autospecialelor de stingere a incendiilor. „Am discutat cu  conducerea Bazarului ca în termen de 5 zile comercianţi să-şi găsească o altă locaţie în spatele aceleiaşi aceeaşi incinte. Care vrea să se mute este bine, care nu, vom rezilia contractele şi le vom muta noi chioşcurile, cu forţa, pentru că nu mai putem tolera această stare de fapt”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.