11 noiembrie 2015


După ce a închis Bazarul,
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a amendat Primăria Suceava cu 30.000 de lei
·        Cu toate că 60 de comercianţi acceptaseră să-şi mute chioşcurile, ieri bazariştii au protestat în faţa Complexului comercial, cei care s-au conformat fiind catalogaţi drept „spărgători de protest”
·         „Este dreptul lor să se manifeste cum vor, însă dacă merg eu în Bazar şi mă huiduiesc, problema nu se rezolvă”,  a spus primarul Ion Lungu, menţionând că, probabil, 90% dintre cei din Bazar îşi duc viaţa de pe o zi pe alta”.    
După ce a închis Bazarul din Lunca Sucevei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” a amendat Primăria Suceava cu 30.000 de lei, a anunţat, ieri, primarul Ion Lungu, precizând că, Complexul comercial va fi redeschis doar odată cu rezolvarea neregulilor inventariate de pompieri. Este vorba despre mutarea a 150 de chioşcuri, care împiedică accesul autospecialelor de stingere a incendiilor; înlăturarea improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice de alimentare a spaţiilor comerciale; efectuarea de exerciţii de alarmare cu funcţionarea în integralitate a hidranţilor, delimitarea părţii publice de cea privată a Bazarului (fără autorizaţie de funcţionare), cât şi despre respectarea obligaţiei fumatului doar în locurile special amenajate. Pe de altă parte, Lungu spune că un imperativ este şi autorizarea finală, pe linie de PSI, a halelor, însă, pentru aceasta este necesară montarea instalaţiilor de stingere a automată a incendiilor. Ulterior, în baza unei expertize, ISU va proceda la eliberarea autorizaţiei, însă acesta va mai dura, deoarece contractul încheiat la începutul anului a încetat fără a-şi face efectele. „Am avut şi ghinion cu expertiza care a demarat la începutul anului, pentru că, din păcate, angajatul firmei de la Iaşi, care lucra la aceasta, a decedat. Ca atare, a trebuit să facem un nou contract, care este în curs de execuţie, şi mi-aş dori ca, în cel mai scurt timp, să-l aprobăm, iar în baza acestor măsuri activitatea să fie reluată”, a precizat şeful municipalităţii. I
eri, bazariştii au protestat la intrarea principală a Centrului comercial, blocând şi o parte a sensului de circulaţie în cauză.   Primarul a precizat că aceştia  ar trebui să îi convingă să se conformeze pe cei ai căror chioşcuri trebuie mutate, la dispoziţie fiind 80 de locuri în tronsonul nr. 4 al Halei modernizate, aflat într-un plan mai îndepărtat, pe care cei cu pricina nu îl agreează. „Este dreptul lor, să se manifeste cum vor, însă dacă merg eu în Bazar şi mă huiduiesc, problema nu se rezolvă. Eu am fost tot timpul alături de oamenii din Bazar, în ultimii 11 ani, îi înţeleg sufleteşte, dar trebuie să o spunem foarte clar, mingea este în terenul lor.  În funcţie de cât de repede se vor mişca în mutarea a acestor chioşcuri, în repoziţionarea lor, se va redeschide mai repede Bazarul. Am spus-o şi altă dată, probabil că 90% dintre cei din Bazar îşi duc viaţa de pe o zi pe alta”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, menţionând că, în ciuda faptului, inţial, 60 de comercianţi acceptaseră să-şi mute chioşcurile, ieri aceştia s-au răzgândit, fiind catalogaţi de către ceilalţi drept „spărgători de protest”.