02 noiembrie 2015


Carne de cal, vită şi pui, cu metale grele şi antibiotice peste limitele normale   
·        În Laboratorul DSVSA au fost descoperite neconformităţi din punct de vedere fizico-chimice la apă potabilă, produse lactate şi lapte pasteurizat.
Compartimentul de „Controlul reziduurilor” al Laboratorului Sanitar Veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a analizat, în primele 9 luni ale anului  2015, 1.079 de probe.  Potrivit unei informări prezentate ieri, în şedinţa Colegiului prefectural Suceava, analizele au urmărit depistarea reziduurilor de antibiotice, pesticide organoclorurate şi organofosforice, nitromidazoli, nitrofurani, cloramfenicol,  metale grele, cât şi a eventualei  radioactivităţii. Conform sursei citate, specialiştii Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor au depistat neconformităţi pe 4 probe supuse analizelor, în cazul fiecăreia dintre acestea evidenţiindu-se depăşiri ale limitelor maxime admise pentru indicatorii analizaţi. Astfel, pe una dintre probe, prelevată de pe carne de cal provenită din judeţul Harghita, s-a constatat prezenţa metalelor grele în concentraţie mai mare decât cea maximă admisibilă. În alte 3 cazuri, depăşită a fost limita maximă permisă pentru antibiotice, concluzii trase după analizele făcute pe 3 probe, respectiv pe două prelevări de carne de pui, având ca sursă de provenienţă judeţele Bacău şi Prahova, precum şi pe una de carne de bovină, cu sursă judeţul Alba. Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava este autorizat şi acreditat RENAR pentru 97 de metode de testare. Laboratorul are în componenţă Compartimentul „Sănătate animală”, Compartimentul „Siguranţa alimentelor” şi  Compartimentul „Control reziduuri”. În primul dintre acestea, în 9 luni ale anului 2015 au fost analizate 140.034 de probe pentru depistarea entităţilor morbide la animale, cât şi a cauzelor mortalităţii înregistrate. Astfel, examinarea probelor a avut ca rezultat  depistarea, printre altele, a 11 cazuri de anemie infecţioasă la cabaline, 5 de bluetongue, 5 de cărbune emfizematimos, 2 de salmonella şi altele 2 de leucoză enzootică bovină. La Compartimentul „Siguranţa alimentelor” s-au făcut examinări microbiologice şi fizico-chimice pe 5.850 de probe. În urma analizelor de laborator s-au constatat neconformităţi de tip microbiologic pe 26 dintre probe, precum şi 7 neconformităţi din punct de vedere fizico-chimic, ultimele pe 2 prelevări de apă potabilă, 3 de produse lactate şi încă 2 de lapte pasteurizat.