19 noiembrie 2015

Compania germană E-on va investi în reţele de gaze şi cele de energie electrică din Suceava  
·        E-on Gaz va prinde extinderea reţelelor de gaze în Burdujeni-sat în lista de investiţii din anul viitor, acelaşi lucru urmând al face şi autorităţile locale sucevene.
·        Dacă analizele cost-beneficiu vor concluziona că extinderile sunt eficiente, compania ar putea face lucrările din fonduri proprii.
Conducerea Primăriei municipiului Suceava s-a întâlnit cu 7 directori ai companiei germane E.on, respectiv atât cu responsabili din domeniul gazelor naturale, cât şi cu oficiali de pe partea de energie electrică din Tîrgu Mureş, Iaşi şi Suceava.  În primul rând, accent s-a pus pe un vechi proiect care priveşte cartierul Burdujeni-sat, locuitorii acelei părţi a reşedinţei de judeţ aşteptând de foarte mulţi ani extinderea reţelelor de alimentare cu gaze naturale.  „A fost o discuţie constructivă în ceea ce priveşte investiţiile pe care E-on vrea să le facă în municipiul Suceava. În acest sens, am solicitat corelarea lor cu intervenţiile din cadrul proiectelor europene şi le-am dat lista cu străzile pe care se va interveni anul viitor. De asemenea, am discutat pe marginea reluării proiectului de asociere între municipalitate şi E-on Gaz, pe tema aducerii gazului metan în Burdujeni-sat, pentru amenajarea staţiei de medie presiune care va fi amplasată în apropierea Primăriei Burdujeni”, a precizat Lungu. Potrivit edilului-şef, E-on Gaz va prinde obiectivul în cauză în lista de investiţii pe anul viitor, acelaşi lucru urmând al face şi autorităţile locale sucevene. Noua staţiei de reglare măsurare (SRM) va asigura gazele naturale pentru Burdujeni-sat şi cartierele „Tinereţii” şi „Lanişte”.  Într-o etapă următoare, vizată este introducerea reţelelor de gaze naturale în cartierul „Europa” de pe Dealul „Tătăraşi”. Investiţia în extinderea reţelei de gaze naturale în Burdujeni-sat a fost aprobată în urmă cu mai mulţi ani, în Consiliul Local. Astfel, de la bugetul local urma a fi disponibilizată suma de 4,18 milioane lei, execuţia fiind programată pentru o perioadă de un an şi jumătate. Lucrările prevedeau înfiinţarea a 1,16 km de conductă de medie presiune, 19,3 km de conductă de presiune redusă, precum şi a staţiei de reglare măsurare, acestea urmând a deservi consumatorii de pe aproape 30 de străzi.  
În cartierul Burdujeni-sat erau identifcate ca beneficiare peste 600 de locuinţe, 15 obiective social-culturale şi 15 societăţi comerciale.  Totodată, de menţionat este că, în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la colaborarea cu E-on Gaz, primarul urbei, Ion Lungu, declarând, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv cea aferentă cofinanţării de la bugetul local. Conform asocierii, E-on se angaja să înfiinţeze reţelele de medie presiune şi de distribuţie, precum şi staţia de reglare de măsurare, iar în contrapartidă, de la vistieria locală se asigurau fondurile necesare cheltuielilor cu manopera.
O altă temă abordată în recentele discuţii cu oficialii E.on  a fost şi extinderea reţelelor electrice, municipiul Suceava vizând o colaborare cu E-on şi în acest scop. Astfel, dacă analizele cost-beneficiu vor concluziona că extinderea este eficientă, compania ar putea face lucrările din fonduri proprii.            „Oraşul este într-o fază de  dezvoltare, apar străzi în fiecare an şi, de aceea, există solicitări pentru a introduce iluminatul public. Cei de la E-on vor face nişte analize de cost-beneficiu, existând situaţii care vor finanţa aceste lucrări din fonduri proprii, acolo unde sunt mai mulţi consumatori, iar dacă investiţiile sunt mai puţin eficiente, va veni cu finanţare şi Primăria Suceava”,   a explicat primarul Ion Lungu.