16 iunie 2010


Ctitori de edificiu monahal,
Soţii Acatrinei se judecă cu stareţul şi maicile Mănăstirii de la Catrinari
Asociaţia „Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi Adormirea Maicii Domnului” a acţionat în judecată pentru furt pe preotul Fediuc şi maicile de la această unitate de cult, construită din fondurile membrilor asociaţiei şi inaugurată în 2008. Preşedintele acestei asociaţii, ex-senatorul PRM de Suceava, Gheorghe Acatrinei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în noaptea de 11 înspre 12 aprilie, respectivii purtători de straie monahale ar fi sustras mai multe bunuri din interiorul amenajării mănăstireşti de la Catrinari. Stareţul Fediuc şi măicuţele în cauză spun că bunurile în cauză le-ar fi primit de la enoriaşi, însă Gheorghe Acatrinei susţine că printre ele se află şi obiecte preţioase a căror înstrăinare este interzisă prin reglementările bisericeşti.
Ex-senatorul Acatrinei a anunţat că a mai formulat o plângere penală pentru infracţiunile de fals şi uz de fals pe numele stareţului Fediuc, acesta precum şi o altă persoană, fiind acuzaţi de intabularea ilegală a unei suprafeţe de teren. Dl Acatrinei afirmă că este vorba despre un teren de 9 hectare cumpărat de Asociaţia „Mănăstirea Sfântul Ion cel Nou de la Suceava şi Adormirea Maicii Domnului” în vederea construirii unui hotel şi a unor mici cabane şi pe care document de intabulare preotul Fediuc şi-ar fi pus ilegal semnătura.
„În statutul lor, la art. 64, se spune că dacă un slujitor al bisericii comite fapte nedemne, acesta poate fi judecat civil şi penal. Mănăstirile construite de asociaţii şi fundaţii stau sub jurisdicţia, competenţa canonică, a bisericii ortodoxe române, iar la alineatul 3 din acest articol se spune că bunurile acestora pot să fie preluate de episcopie sau de mitropolie în condiţiile în care se desfiinţează asociaţia”, a declarat Gheorghe Acatrinei, preşedintele Asociaţiei „Mănăstirea Sfântul Ion cel Nou şi Adormirea Maicii Domnului”. Printre ctitorii Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi Adormirea Maicii Domnului” se numără ex-senatorul de Suceava, Gheorghe Acatrinei şi soţia sa, Stela Acatrinei, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în mandatul 2004-2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu