29 iunie 2010


54 de localităţi sucevene sub teroarea ploilor diluviale şi vijeliei
· Doi suceveni erau daţi dispăruţi, 5 au fost găsiţi decedaţi, puhoaiele distrugând 13 case şi avariind altele 936
Ploile puternice, vijelia, torentele şi revărsările de apă de luni au afectat grav 54 de localităţi din judeţul Suceava. Potrivit unei informări a Prefecturii, până ieri dimineaţă la ora 5.00, evacuate fuseseră 270 de persoane(cele mai multe de la Grămeşti, Zamostea, Zvoriştea, Pătrăuţi şi Şerbăuţi), 8 localnici s-au adăpostit în podul caselor, doi suceveni erau daţi dispăruţi, 4 au fost găsiţi decedaţi, iar o persoană a fost rănită. Conform aceleiaşi surse, puhoaiele au distrus în totalitate 13 case(la Pătrăuţi şi Dărmăneşti), 936 s-au ales cu avarii, iar altele 402 erau izolate de ape.
Dezafectaţi sunt 8 km de drumuri judeţene, 25 km de drumuri comunale, iar distruse au fost 9 poduri, 3 podeţe, 7 stâlpi de înaltă tensiune şi 5 stâlpi de joasă tensiune, precum şi 100 de metri de apărări de maluri. Avarii parţiale sunt consemnate la 17 km de drumuri judeţene, 135 km de drumuri comunale, 0,72 km de drumuri naţionale, 21 de poduri, 84 de podeţe şi 100 de metri de apărări de maluri. Inundate au fost, de asemenea, 1166,5 hectare de terenuri agricole şi păşune. Calea ferată din judeţ a avut de suferit pe 6 tronsoane, cel mai avariat de pârâul Pătrăuceanca fiind Suceava-Dărmăneşti, în dreptul localităţii Pătrăuţi.
Ieri dimineaţă, blocate erau 13 drumuri judeţene, respectiv Zvoriştea-Zamostea-Grămeşti; Pătrăuţi; Şerbăuţi Dragomirna; Arbore; Iaslovăţ; Dărmăneşti; Cacica; Vicovu de Jos; Gura Humorului – Ilişeşti; Comăneşti; Frătăuţi şi Marginea.
În mare parte, problemele au fost create de cele trei iazuri ale căror diguri au cedat, respectiv cele de la Grăniceşti, Crujana(Pătrăuţi) şi Mitocu Dragomirnei. Apele învolburate au cauzat stricăciuni digului lacului de acumulare de la Berchişeşti, de alimentare cu apă a municipiului Suceava, dar şi celui de la Baia, de aprovizionare a municipiului Fălticeni, la acesta din urmă pompele fiind duse la vale.

Vântoasa a lăsat pe întuneric 32 de localităţi, distruse fiind 7 linii electrice de medie tensiune, 12 lini având parţial de suferit, la fel ca şi 379 de posturi de transformare. Echipaje ale ISU, IPJ, IJJ şi IJPF împreună cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă acţionează în continuare pentru căutarea şi salvarea persoanelor aflate în pericol şi pentru diminuarea efectelor viiturilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu