13 iunie 2010

Pledoarie pentru demnitate, pledoarie pentru o viaţă mai bună
Ieri, la Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera”, a fost lansat volumul „Pledoarie pentru demnitate - Aspecte practice privind recuperarea persoanelor cu handicap”. Autorii sunt Anca Rîşnicu, Daniela Tonigar, Lucreţia Ivan şi Lorant Varga, specialişti ai Complexului terapeutic pentru copii cu handicap grav şi moderat „Blijdorp-O nouă viaţă” Suceava, apariţia editorială fiind posibilă graţie sprijinului Clubului Rotary-Aalst Nord Belgia şi Clubului Rotary „Bucovina” Suceava. Volumul se adresează inclusiv părinţilor copiilor cu sindrom down sau suferinzi de hiperkinetism, retard psihic, paralizie cerebrală ori autism, oferind, aşa cum spune şi titlul lucrării, aspecte practice de recuperare a minorilor. Lansarea cărţii s-a bucurat de participarea reprezentanţilor celor două cluburi Rotary partenere, Complexului terapeutic, Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Drepturilor Copilului, autorităţilor locale, corpului medical şi, nu în cele din urmă, a părinţilor copiilor îngrijiţi şi asistaţi la „Blijdorp-O nouă viaţă”.
Directorul Bibliotecii Judeţeane „I.G. Sbiera”, Daniel Cărăbuş, a apreciat că autorii au meritul că s-au aplecat asupra unei categorii mai defavorizate şi problemelor copiilor cu deficienţe. „Astfel, părinţii care au copii cu astfel de probleme, vor beneficia de posibilitatea edificării asupra unor aspecte privind viaţa de zi cu zi”, a reliefat dl. Cărăbuş.
Preşedintele Asociaţiei „Blijdorp-O nouă viaţă”, Ionel Ivan a ţinut să mulţumească celor care au ajutat la lansarea volumului, informând că „Pledoarie pentru demnitate - Aspecte practice privind recuperarea persoanelor cu handicap” este materializarea unei mai vechi idei a specialiştilor Complexului terapeutic pentru copii cu handicap grav şi moderat , aceea de a oferi un ghid practic în recuperarea persoanelor cu dizabilităţi.
Anca Rîşnicu, unul dintre autori a declarat că volumul prezintă informaţii practice şi necesare pentru recuperarea persoanelor cu nevoi speciale. „Lucrarea este scrisă de specialiştii Complexului, adresându-se atât persoanelor cu dizabilităţi, cât şi persoanelor care se pregătesc să lucreze în cadrul ”, a precizat Anca Rîşnicu.
Subprefectul Angela Zarojanu a evidenţiat că, în ciuda crizei economice, mai există oameni capabili de solidaritate. „Trebuie să spunem stop excluziunii sociale şi să fim solidari, să facem totul ca aceia care nevoie de sprijinul nostru, să şi-l primească”, a spus dna Zarojanu. Alexandru Paziuc, preşedinte al Clubului Rotary „Bucovina” Suceava a calificat evenimentul ca drept unul deosebit şi care dovedeşte sucevenii au „inimă mare”. „Pledoarie pentru demnitate este o pledoarie pentru o viaţă mai bună pe care. Chiar în situaţia de criză, pe care persoanele cu handicap o simt, pe nedrept, mai mult decât alţii”, a evidenţiat medicul Alexandru Paziuc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu