02 iunie 2010


Deşi costurile sporesc,
Taxa de salubritate nu creşte
· Transportarea deşeurilor menajere la Botoşani va duce la o majorare cu circa 30% a actualelor cheltuieli de depozitare pe platforma de la Fălticeni
Taxa de salubritate nu va creşte anul acesta, dă asigurări primarul Ion Lungu, care a declarat ieri, într-o conferinţă de presă că, în ciuda faptului că, cheltuielile cu gestionarea deşeurilor vor spori în mod considerabil, în perioada următoare, acest lucru nu va afecta şi tariful pe care populaţia îl plăteşte la acest serviciu. „Nu se pune această problemă. Se ştie că avem printre cele mai mici taxe de salubritate din ţară şi nu vom proceda la majorare, pentru că şi aşa populaţia are o capacitate destul redusă de plată”, subliniază şeful municipalităţii. Edilul şef spune că se află în tratative cu omologul său de la Botoşani, Cătălin Flutur, pentru transportarea deşeurilor menajere adunate din urbea suceveană pe rampa de gunoi a capitalei judeţului vecin. La negocierile participă şi patronul operatorului de salubritate de la Suceava, Silviu Prigoană, acestea fiind purtate în perspectiva închiderii, de la 15 iulie a gropii de deşeuri menajere de la Fălticeni, unde, de la 1 ianuarie 2009, Suceava şi duce resturile.
Ion Lungu arată că, dacă până acum, pentru transportarea gunoiului la Fălticeni se aloca 220.000 de lei pe lună, din iulie de la bugetul local se va disponibiliza 320.000 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult. Şi acesta deoarece distanţa este mai mare, iar administraţia botoşăneană taxează gunoiul depozitat la tonă şi nu la metrul cub, aşa cum se întâmplă la Fălticeni. Şeful administraţiei sucevene a declarat că suma putea fi şi mai mare, însă 30% din cantitatea de deşeuri adunată din Suceava va fi reţinută la „sursă”, sub forma deşeurilor recuperabile şi refolosibile. În acest sens, una dintre firmele sucevene specializate va organiza o rampă de preselectare, astfel încât, înaintea transportării la Botoşani, recuperate vor putea fi, în special, pet-urile şi maculatura. Toate acestea se vor petrece până la 1 ianuarie 2011, când va fi dată în folosinţă prima celulă a depozitului ecologic de la Moara, la care, zilele acestea, încep primele intervenţii. Taxa de salubritate a fost stabilită la nivelul de 2,5 de lei de persoană per lună, iar în cazul agenţilor economic, aceasta este de 5 lei pe salariat şi lună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu