23 iunie 2010

Gigacaloria pentru încălzirea apartamentelor nu se va scumpi cu mai mult de 10%
· „Eu nu cred în majorarea preţului la energia termică, pentru că nu trebuie să uităm că populaţia nu poate plăti nici actualul tarif”, a declarat edilul şef, Ion Lungu
Tariful la agentul termic furnizat de Termica pentru asigurarea căldurii şi apei calde în locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava nu va creşte cu mai mult de 10 procente. Asigurarea este dată de şeful executivului municipal sucevean, Ion Lungu, care a ţinut să spună ieri, într-o conferinţă de presă, că beneficiarii serviciilor producătorului, furnizorului şi distribuitorului de agent termic vor achita mai puţin de 200 de lei pe gigacalorie, comparativ cu 178 de lei cât costă aceasta în prezent. „Restul va prins la Termica, pentru că nu avem altă soluţie. Eu nu cred în majorarea preţului la energia termică, pentru că nu trebuie să uităm că populaţia nu poate plăti nici actualul tarif. Vom avea discuţii şi cu conducerea Termica, fiind posibil să acordăm subvenţii şi de noi, respectiv pe anumite trepte de venituri ale consumatorilor”, arată dl. Lungu, fiind convins că facturile sucevenilor vor fi aproximativ similare cu cele din sezonul trecut. Şeful municipalităţii face aceste afirmaţii în ciuda celor spuse de directorul general al societăţi de termoficare Termica Suceava, Constantin Plăcintă, care, în urmă cu puţin timp, se exprima asupra unei majorări cu o cincime a preţului local de referinţă a agentului termic livrat populaţiei.
Reamintim că, printr-o decizie a ANRE de dinainte de Crăciun, preţul de producere de la producătorul, furnizorul şi distribuitorul de energiei termică Termica Suceava s-a majorat de la 360,4 lei pe gigacalorie la 384,37 lei pe gigacalorie, respectiv cu 6,6%. Şeful administrativului local, Ion Lungu, declara atunci că mărirea cade cum nu se poate mai prost, municipalitatea nefăcând faţă nici măcar vechiului nivel al tarifului în cauză. Astfel, din cei 360,4 lei în vigoare, 178 de lei constituie preţul actual de referinţă achitat de populaţie, 122,65 lei pe gigacalorie este cuantumul completat de la bugetul Sucevei, iar diferenţa reprezintă subvenţia la combustibil asigurată de la bugetul de stat. Primarul Lungu susţine că şomerii şi peroanele cu handicap vor beneficia şi în această iarnă de sprijin financiar la căldură şi că, de asemenea, de la bugetul local se vor acorda ajutoare pentru familiile sau persoanele cu probleme financiare grave. Pentru preîntâmpina situaţiile neplăcute, autorităţile locale i-au în calcul construirea unei noi centrale termice pe biomasă, care va avea o capacitate strict dimensionată la nevoile de consum ale racordaţilor la sistemul centralizat. Aceasta ar putea să folosească resturile de masă lemnoasă de la exploatările din judeţ şi să aibă şi un anumit număr de arzătoare pe gaze naturale, pentru vârful de sarcină din sezonul rece. Noua centrală are şanse să fie concretizată doar în baza unui parteneriat public privat, municipalitatea punând la dispoziţie terenul necesar. De menţionat este faptul că Termica are de încasat de la consumatorii casnici restanţe de circa 11 milioane de lei, 3 milioane de lei fiind penalităţile de întârziere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu