23 iunie 2010

Construcţiile, sectorul cu cele mai mare risc la accidente
În primele 5 luni ale anului 2010, în judeţul Suceava au avut loc 15 accidente de muncă, dintre care 5 mortale. Doua dintre nefericitele evenimente s-au petrecut în construcţii, acesta fiind domeniul cu cel mai mare risc la accidente. Potrivit directorului coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Mogoş, un sector cu incidenţă mărită din acest punct de vedere este şi cel al exploatării forestiere şi prelucrării primare a lemnului. „Se constată că, în continuare, construcţiile prezintă un risc sporit de accidente şi, în particular, de accidente urmate de decesul victimei. O parte dintre accidentele mortale au fost consemnate în timpul deplasării lucrătorilor, acestea fiind clasificate şi ca accidente de circulaţie”, subliniază dl. Mogoş.
Printre cauzele accidentelor, Eugen Mogoş enumără nerespectarea reglementărilor legale pentru lucrul la înălţime; montarea schelelor metalice fără respectarea reglementărilor tehnice; lipsa balustradelor de protecţie; podinele necorespunzătoare; neîntocmirea planurilor de securitate pentru lucrările de pe şantiere; faptul că muncitorii nu poartă echipamentul de lucru şi de protecţie, precum şi nemarcarea zonelor periculoase şi în care există riscul căderii de la înălţime, atât a obiectelor, cât şi a lucrătorilor.
Directorul coordonator al ITM, Eugen Mogoş arată că, în ultima perioadă, firmele de construcţii au făcut obiectul a 141 de acţiuni de control, valoarea aplicate amenzilor ridicându-se la 37.000 de lei. În timpul verficărilor, depistaţi au fost şi 6 persoane care munceau fără forme legale de angajare, angajatorii în cauză fiind amendaţi cu un total 18.000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu