29 iunie 2010

Pericol
Ridicarea subvenţiilor va duce la pierderea încrederii în sistemul centralizat de termoficare
· Municipiul Suceava are un avantaj în comparaţie cu alte localităţi din ţară, 80% dintre consumatorii casnici rămânând în sistem
„Pericolul cel mai mare este cel al debranşării consumatorilor şi pierderii încrederii în sistemul centralizat de termoficare”, pune în vedere primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care face această afirmaţie pe fondul vehiculatelor măsuri de ridicare a diferitor forme de subvenţionare a energiei termice.
În acest sens, şeful municipalităţii sucevene spune că, în 2010, tariful pentru populaţie nu va creşte cu mai mult de 10%, ajungând la aproape 200 de lei, faţă de 176 de lei pe gigacalorie în prezent. Pe de altă parte, la licitaţiile din iulie, atât conducerea administrativului, cât şi cea a Termica, vor să prindă o ofertă cât mai avantajoasă la constituirea stocurilor de combustibili pentru sezonul rece 2010-2011. În aceste circumstanţe, pentru a nu greva bugetele beneficiarilor casnici, primăria şi producătorul, furnizorul şi distribuitorul de agent termic va apela la un credit. „A fost dată o ordonanţă de urgenţă prin care se permite ca primăria să angajeze credite cu dobândă subvenţionată de 6,5 %”, explică primarul Ion Lungu, adăugând că, în iarna care vine, sucevenii sigur nu vor avea de suferit de pe urma lipsei apei calde şi căldurii.
Edilul şef relevă că, pe termen scurt, sunt intensificate demersurile de construire a unei centrale termice noi, dimensionată la nevoile actuale de consum ale Sucevei. Ocupantul fotoliului din Areni crede că, astfel, mulţi dintre debranşaţii municipiului reşedinţă de judeţ se vor întoarce la sistemul centralizat de încălzire, în caz contrar toate investiţiile făcute până acum în magistrale şi puncte termice putând fi în zadar. „Ne interesează să păstrăm piaţa de energie termică, acesta fiind lucrul cel mai important. În măsura în care vom reuşi să asigurăm o gigacalorie ieftină, la un preţ rezonabil, un serviciu civilizat de termoficare, am convingerea că o parte dintre peroanele fizice, societăţi comerciale, supermarket-uri şi alte unităţi care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Suceava, se vor întoarce la sistemul centralizat”, relevă primarul. Ion Lungu evidenţiază că municipiul Suceava are un avantaj în comparaţie cu alte localităţi din ţară, 80% dintre consumatorii casnici rămânând în sistem. În curtea termica se află 15.000 de tone de huilă rămase de anul trecut, stocurile urmând a fi completate până la necesarul de 130.000 de tone.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu