18 iunie 2010


850 de fermieri suceveni penalizaţi la plata sprijinului financiar pe suprafaţă
· Penalizarea este de 1 % din drepturile cuvenite, pentru fiecare zi de întârziere după termenul limită
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2010.
Directorul coordonator al instituţiei, Angela Coroleucă informează că în intervalul 1 martie - 11 iunie 2010, în judeţul Suceava au fost depuse 56.708 cereri de plată. Cu acest număr de dosare, Suceava se situează pe poziţia a doua pe ţară, fiind depăşit de Dolj(58.471 de cereri) şi urmat de Olt(48.297 de cereri) şi Botoşani (43.199 de cereri). Aceasta este acea de a doua etapă a campaniei, fermierii care au venit cu solicitări după data de 17 mai fiind penalizaţi cu 1 % din drepturile cuvenite, pentru fiecare zi de întârziere. În această situaţie se află 850 de fermieri suceveni. „Nicio cerere de sprijin depusă după data de 11 iunie 2010 nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs”, a declarat dna Coroleucă.
Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă sunt persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează teren agricol în calitate de proprietari, arendaşi, Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. Totodată, solicitantul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu pe toată suprafaţa fermei. În 2010, pentru plata unică pe suprafaţă România beneficiază de o alocaţie financiară de 729,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 81 de euro pe un hectar.Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă(FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală(FEADR) şi din bugetul de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu