14 iunie 2010

Din cauza lipsei co-finanţării, agricultura a pierdut fonduri europene de 40 de milioane de euro
· Este vorba despre aproximativ 140 de proiecte la care beneficiarii au renunţat pe motiv că nu au mai putut să-şi asigure partea financiară de participare
Lipsa co-finanţării a dus la pierderea unor proiecte europene, a făcut public, ieri, la Suceava, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru. „Avem situaţii în care, din cauza lipsei de co-finanţare, am pierdut proiecte. Beneficiarii au renunţat şi a trebuit să facem şi dezangajări. Acestea au fost proiecte pe care le-am pierdut şi pe care va trebui să le contractăm din nou”, a subliniat dl Dumitru.
Astfel, potrivit demnitarului, pe măsurile 1.2.1, 1.2.3, 3.1.2 şi 3.1.3 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală(PNDR) s-au înregistrat peste 140 de dezangajări în valoare de circa 40 de milioane de euro.
În acest context, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a trimis direcţiilor agricole o circulară prin care cere lucrătorilor instituţiilor judeţene subordonate să contacteze pe fermierii care au întocmit proiecte şi, împreună cu aceştia, să bată la uşile sucursalelor băncilor din teritoriu, pentru a obţine co-finanţarea necesară. „Aceştia trebuie să meargă cu beneficiarii, să obţină finanţarea necesară, pentru pune în aplicare proiectele”, subliniază dl. Dumitru.
Mihail Dumitru a spus că, după Polonia, din punct de vedere al mărimii finanţării, România are al doilea plan de dezvoltare rurală din Uniunea Europeană. Este vorba despre 8,1 miliarde de euro, pe o durată de 7 ani, la această sumă adăugându-se contribuţia naţională de circa 3 miliarde de euro, precum şi cea privată, de 13 miliarde de euro. „Aceşti bani vor intra în economia agricolă românească până în 2013 şi vor fi cheltuiţi până în 2015”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu