12 martie 2018


Douăzeci de infracţiuni de corupţie, investigate de criminaliştii suceveni de la „economic”
·        Dosarele sunt cu urmărire penală începută împotriva persoanei, pentru fapte penale precum darea şi luarea de mită, primirea de foloase necuvenite şi traficul de influenţă.
·        În 2017, prejudiciul în cazul dosarelor penale pe linie economico-financiară a fost calculat la 6,24 de milioane de lei, suma recuperată ridicându-se la 1,42 de milioane de lei.
Lucrătorii Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Suceava au constatat 888 de infracţiuni economico-financiare, printre care şi cele prevăzute în categoria legilor speciale. Conform unei informări a IPJ, este vorba cele din anul 2017, respectiv despre  60 de infracţiuni de evaziune fiscală şi 366 de infracţiuni la Codul vamal, acestea din urmă înregistrând o creştere cu 94 de fapte penale în comparaţie cu anul 2016. În aceleaşi timp, cercetate au fost 8 infracţiuni de spălare de bani, 4 infracţiuni de gestiune frauduloasă şi 84 de infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. De asemenea, lucrătorii IPJ au constatat 20 de infracţiuni pe linie de corupţie, cu urmărirea penală începută împotriva persoanei, respectiv cele privind darea şi luarea de mită, primirea de foloase necuvenite şi traficul de influenţă. În cadrul activităţilor de cercetare şi soluţionare a criminalităţii de natură economico-financiară cercetate au fost 420 de persoane, împotriva a 13 dintre acestea fiind dispuse măsuri preventive, adică o reţinere, 4 arestări preventive şi 8 măsuri de control judiciar. Prejudiciul în cadrul dosarelor penale pe linie economico-financiară în care s-a finalizat urmărirea penală s-a stabilit la 6,24 de milioane de lei, suma recuperată ridicându-se la 1,42 de milioane de lei. Totodată, prejudiciul recuperat în afara celui din dosarele penale, a fost, în 2017, de 4,75 milioane de lei. Urmare a celor 67 de acţiuni punctuale efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Suceava, anul trecut s-au aplicat 3.012 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr.12/1990 privind activităţile comerciale ilicite, cu 1.376 mai multe faţă de anul 2016. Astfel  valoarea amenzilor a totalizat 6,11 de milioane de lei, în creştere cu 3,33 de milioane de lei. Confiscate au fost bunuri în valoare de 310.111 de lei, acestea constând în cafea, băuturi alcoolice, produse agroalimentare, mărfuri textile şi industriale, material lemnos, dar şi bani, respectiv 7.020 de euro şi 33.732 de lei. Valoarea bunurilor ridicate în vederea continuării cercetărilor a însumat în 807.320 lei, în cauză fiind, în principal, ţigări de contrabandă.