22 martie 2018


Monumentul din fibră de sticlă dedicat Centenarului Marii Uniri va costa cel mult 1,5 milioane de lei
·        „Ne dorim să iasă un monument simplu, pe înţelesul tuturor, dar şi calitativ, în acelaşi timp, din punct de vedere al actului artistic”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Municipiul Suceava are un monument închinat Unirii celor 4 provincii, la intersecţia Bulevardului „1 Decembrie 1918” cu Calea Obcinilor, acesta proiectat fiind, în 1994, de regretatul arhitect Nicolae Porumbescu.
Concursul de soluţii pentru realizarea monumentul Marii Uniri va avea loc pe 19 aprilie, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Edilul-şef şi-a exprimat speranţa că vor fi minim trei ofertanţi, astfel încât se treacă la executarea efectivă, respectivul monument urmând a fi inaugurat chiar înaintea Zilei Bucovinei, aniversată pe 28 noiembrie. Varianta de proiect câştigătoare va fi premiată cu 5.000 de lei, cea de pe locul al doilea, cu 3.000 de lei, iar cea de pe locul al treilea, cu 2.000 de lei. Criteriile pentru selectarea câştigătorului sunt cele privind calitatea artistică, notată cu 70 de puncte şi costurile de realizare, cu 30 de puncte. Lungu crede că, în condiţiile în care nu vor exista contestaţii, proiectul desemnat învingător va putea fi materializat în maxim 3 luni. „Sigur, cei din comisia votată de Consiliul Local au pus mai mult accent pe monument, decât pe costuri. Acesta va fi amplasat în zona Palatului Administrativ, iar noi ne dorim să fie un monument reprezentativ, care să amintească de Centenarul Unirii. Ne dorim să iasă un monument simplu, pe înţelesul tuturor, dar şi calitativ, în acelaşi timp, din punct de vedere al actului artistic. Sper ca, după concursul de soluţii să fie adjudecat, să putem trece la  execuţie. Sunt şanse reale ca în două-trei luni să poată fi realizat monumentul, acesta urmând a fi inaugurat în luna noiembrie”, a declarat primarul Sucevei, adăugând că monumentul va fi realizat din fibră de sticlă, iar valoarea totală nu va putea depăşi 1,5 milioane de lei.  Deoarece în zonă se află instituţii administrative, culturale şi istorice, edilul-şef crede că amplasamentul cel mai nimerit pentru monumentul Centenarului Marii Uniri este Parcul drapelelor de lângă Palatul Administrativ, acolo unde se află şi monumentul „Bucovina” înaripată”. De precizat este faptul că s-a mai propus ca monumentul să fie amplasat în Staţia CFR Iţcani, la vechea graniţă dintre Ducatul Bucovinei, parte a Austro-Ungariei, şi Regatul României, precum şi pe strada „Gheorghe Doja” din Burdujeni, unde funcţiona Vama. Municipiul Suceava mai are un monument închinat Unirii celor 4 provincii, proiectat fiind, în 1994, de regretatul arhitect Nicolae Porumbescu. La acel moment, la intersecţia Bulevardului „1 Decembrie 1918” cu Calea Obcinilor a fost ridicată şi sfinţită, de Ziua Unirii, o machetă din lemn a obiectivului. Macheta a fost demolată după mai mulţi ani, iar în 2002 s-a trecut la amenajarea infrastructurii şi a părţii de jos a monumentului, în forma în care poate fi admirată şi astăzi.