04 martie 2018


Importurile de material lemnos din Ucraina sunt în scădere

·        Pe lângă buşteni, prin Vama de la Dorneşti în judeţul Suceava intră hârtie, îngrăşăminte chimice, materiale de construcţii, produse laminate, gaz lichefiat şi metanol sintetic. 
·        În 2017, lucrătorii specializaţi din punctul vamal dorneştean au depistat 27 de fraude şi iregularităţi, iar sumele constatate suplimentar au totalizat 1,20 de milioane de lei.
În cursul anului 2017, Biroul vamal Dorneşti din judeţul Suceava a adus la bugetul de stat încasări în sumă de 122,76 milioane de lei, reprezentând o depăşire de 4,44% în raport cu cele din anul 2016. La unitatea suceveană a Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală au efectuat operaţiuni vamale de import 167 agenţi economici, în timp ce alţi 35 de firme care au avut operaţiuni de export. Conform unei informări a structurii vamale, printre principalele mărfuri care se importă în judeţul Suceava sunt buştenii, hârtia, îngrăşămintele chimice, materialele de construcţii, produsele laminate, gazul lichefiat şi metanolul sintetic.  La export, pe la Dorneşti, au mers panouri prefabricate din lemn sub diferite forme, PAL, cherestea şi piese de schimb auto. Pe durata anului trecut, lucrătorii specializaţi ai Biroului vamal Dorneşti au întocmit 19 procese verbale de contravenţie, iar amenzile date au însumat 40.000 lei. În 2017, numărul total al fraudelor şi iregularităţilor a fost de 27, faţă de 28 în anul 2016, iar sumele constatate suplimentar au totalizat 1,20 de milioane de lei, comparativ 1,34 de milioane lei, în 2016. De asemenea, în anul 2017 au fost confiscate 74.640 ţigarete, în comparaţie cu  29.600 de bucăţi, în anul precedent. „Efectuând o analiză a indicatorilor fizici, se constată o descreştere a acestora faţă de anul 2016, mai semnificativă fiind diminuarea operaţiunilor vamale de export, motivat de faptul că unul dintre agenţii economici din zona de competenţă deţine autorizaţie unică pentru proceduri simplificate, la nivel european”, se precizează în informarea Biroului vamal Dorneşti, în care se menţionează că diminuarea numărului de vagoane controlate este cauzată, în principal, de scăderii importurilor de material lemnos din Ucraina.