Miei
sacrificaţi în pieţe, doar pe 5 şi 6 aprilie
·
Înfiinţarea şi funcţionarea locurilor
speciale pentru sacrificarea ovinelor vor avea loc „numai în cazul în care este
absolut necesar şi situaţia o impune”.
·
„Este interzisă organizarea şi amenajarea
locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse
restricţii din motive de sănătate a animalelor”, a precizat Leon
Postolache, directorul executiv al DSVSA.
Locurile de sacrificare
temporară a mieilor este permisă numai în perioada 5-7 aprilie 2018. Anunţul a
fost făcut de către Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care precizat ieri, în
şedinţa Colegiului prefectural că acordarea
derogărilor pentru sacrificarea de ovine prin organizarea şi amenajarea locurilor
speciale pentru sacrificarea mieilor vor avea loc „numai în cazul în care este
absolut necesar şi situaţia o impune”.
Decizia va fi luată în baza unei analize privind capacitatea de sacrificare din judeţ, cât şi a oportunităţii acordării derogării, ţinându-se cont de mai multe aspecte. Astfel, în calcul vor fi luate distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010 privind autorizarea sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, distribuie şi transportă produse de origine animală, dar şi numărul mare de miei destinaţi sacrificării, număr care ar trebui să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate din vecinătate. De asemenea, în considerare se ia şi posibilitatea asigurării, la nivel local, a numărului suficient de personal sanitar-veterinar permanent, care să realizeze controlul ante şi post mortem al animalelor şi capabil să dispună măsuri în cazurile de încălcare a prevederilor legislaţiei în vigoare. „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”, a precizat Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând că pentru carnea de miel produsă în locurilor amenajate temporar, de către administraţiile pieţelor, DSVSA v asigura mărci de sănătate de formă rotundă, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.
Decizia va fi luată în baza unei analize privind capacitatea de sacrificare din judeţ, cât şi a oportunităţii acordării derogării, ţinându-se cont de mai multe aspecte. Astfel, în calcul vor fi luate distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010 privind autorizarea sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, distribuie şi transportă produse de origine animală, dar şi numărul mare de miei destinaţi sacrificării, număr care ar trebui să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate din vecinătate. De asemenea, în considerare se ia şi posibilitatea asigurării, la nivel local, a numărului suficient de personal sanitar-veterinar permanent, care să realizeze controlul ante şi post mortem al animalelor şi capabil să dispună măsuri în cazurile de încălcare a prevederilor legislaţiei în vigoare. „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”, a precizat Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând că pentru carnea de miel produsă în locurilor amenajate temporar, de către administraţiile pieţelor, DSVSA v asigura mărci de sănătate de formă rotundă, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.