29 martie 2018


Ramuri sportive ale CSM Suceava rămân fără finanţare din cauză că banii daţi de Primărie intră sub incidenţa ajutorului de stat  
·        „Peste tot în ţară este un blocaj total în ceea ce priveşte finanţarea sportului de către autorităţile locale, pentru că legile nu sunt clare”, a declarat  primarul Ion Lungu.
·        Şeful executivului sucevean a făcut cunoscute aceste probleme lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, prezent ieri în Suceava.
Primăria municipiul Suceava nu poate susţine financiar  activitatea unor ramuri sportive ale Clubului Sportiv Municipal, întrucât pentru finanţarea acestora este necesar avizul Consiliului Concurenţei. Este vorba despre ramurile cu activitate economică de peste 20%, cele cu prezenţe internaţionale, precum şi cele cu transferuri peste graniţe ale unor sportivi. „Avem speţe în care au sub 20% activitate economică, dar cu competiţii internaţionale, cum este atletismul. Unele au sub 20% activităţi comerciale, dar au transferuri internaţionale de jucători în România. Altele au peste 20% activitatea economică, însă nu sunt cluburi profesioniste, cu activitate de masă, de tip sportul pentru toţi”, relevă Lungu.  Edilul-şef a precizat că, în aceste cazuri, sumele acordate cu titlu de finanţare nerambursabilă din fonduri publice riscă să intre sub incidenţa „ajutorului de stat”, care este interzis prin lege. De altfel, şeful executivului sucevean a spus că va face cunoscute aceste probleme lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, prezent ieri în Suceava. „În loc ca lucrurile să se simplifice, apar alte condiţionări şi lucruri foarte sensibile. Peste tot în ţară este un blocaj total în ceea ce priveşte finanţarea sportului de către autorităţile locale, pentru că legile nu sunt clare”, a subliniat primarul Ion Lungu, exemplificând cu situaţia echipei de fotbal de Liga I, din Iaşi. În cadrul celei mai recente licitaţii de proiecte, pentru finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, suma de 1,2 milioane de lei a fost adjudecată de handbalul masculin de la C.S. „Universitatea”. Fotbaliştii de la C.S. „Foresta” nu au reuşit să acceadă la 1,2 milioane de lei, întrucât nu au prezentat la timp certificatul fiscal de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Suceava, lucru care s-a întâmplat şi în 2017. Echipa de rugby va fi finanţate cu 300.000 de lei, cea de volei-cu 50.000 de lei, cea de hochei-cu 15.000 de lei, iar cea de tir sportiv cu 20.000 de lei. „În măsura în care se vor clarifica lucrurile, vom relua finanţarea”, a conchis  Ion Lungu, primarul Sucevei. Programul anual al finanţărilor nerambursabile din fonduri publice pentru activităţile sportive a fost  aprobat Consiliul Local Suceava, disponibil, în acest an, fiind un total de 3 milioane de lei.