24 martie 2018

21 de lucrători la negru, depistaţi de inspectorii de muncă într-o singură lună
·        Lucrătorii ITM au prins şi 3 persoane care munceau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.
·        Luna trecută au fost înregistrate 24 de evenimente pentru care se fac cercetări sub aspectul încadrării în categoria accidentelor de muncă.
Inspectorii de muncă suceveni au depistat, luna trecută, 34 de lucrători care desfăşurau muncă nedeclarată, a anunţat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu. Inspectorul şef sucevean a declarat că, în februarie 2018, pe linia relaţiilor  de muncă, inspectorii din subordine au avut 248 de controale, care s-au lăsat cu 58 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi aplicate în valoare de 179.000 de lei.  Butnariu informează că, pe timpul descinderilor, surprinse au fost 21 persoane care îşi desfăşurau activitatea fără contract individual de muncă; 9 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, precum şi 3 persoane care prestau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial. Pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 22 angajatori, amenzilor date însumând 140.000 lei. Pe aceeaşi linie, inspectorii ITM au descoperit şi alte nereguli cele mai multe deficienţe privind încălcarea, de către angajatori, a  prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; repausului săptămânal, precum şi cu privire la munca suplimentară şi evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. În ceea ce priveşte, sănătatea şi securitatea în muncă, în judeţul Suceava, în februarie au fost înregistrate 24 de evenimente pentru care se fac cercetări sub aspectul încadrării în seria accidentelor de muncă. În acest domeniu, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut 101 de verificări, aceştia identificând 80 de sancţiuni contravenţionale şi aplicând amenzi totalizând  22.500 lei.