08 martie 2018

Pensionarii suceveni vor primi abonamente de călătorie  la jumătate de preţ de la 1 aprilie  
·        „Nu este păcăleală, ci realitate, acordăm abonamente cu reducere de 50% pentru pensionari”, a anunţat primarul Lungu, precizând că facilitatea va costa bugetul local peste  700.000 de lei.
·        Banii, cu titlu de subvenţie, vor merge înspre majorarea remuneraţiilor la firma de transport călători, angajaţii TPL având salarii „foarte mici”.   
Ion Lungu, primarul municipiul Suceava, îşi ţine promisiunea acordării de abonamente la jumătate de preţ pentru pensionari, în condiţiile în care încasările la bugetul local vor fi unele mai mari. Şeful municipalităţii a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că în şedinţa ordinară din această lună, pe masa aleşilor va ajunge un proiect de hotărâre care să consacre respectiva facilitate la transportul în comun de călători. „Având în vedere că am încasat mai mult cu 2,3 milioane de lei faţă de anul trecut, voi iniţia un proiect de hotărâre de Consiliul Local, pentru ca începând cu 1 aprilie-şi nu este păcăleală, ci realitate-să acordăm abonamente cu reducere de 50% pentru pensionari”, arată ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Conform primarului, pentru ca facilitatea respectivă să fie posibilă, până la finele anului 2018, din bugetul local trebuie disponibilizată suma de 721.116 de lei. Lungu spune că va avea discuţii cu Darie Romaniuc, administratorul unic al societăţii comerciale Transport Public Local (TPL), astfel încât banii care vor intra în bugetul firmei cu titlul de subvenţii să fie orientaţi între majorarea salariilor angajaţilor operatorului la care autorităţile sucevene sunt unic acţionar. „Sunt convins că acest proiect de hotărâre va fi votat în Consiliul Local. Intenţionăm ca aceşti bani, care vor ajunge în plus la TPL, să meargă înspre majorarea salariilor celor de acolo, care sunt foarte mici. Ca atare, împuşcăm doi iepuri: dăm abonamente cu reducere la pensionari şi creştem şi salariile celor de la TPL”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. În şedinţa din luna februarie, Consiliul Local Suceava a respins suportarea din bugetul local a 50% din costul abonamentului de călătorie a pensionarilor pe mijloacele de transport în comun, iniţiatorii proiectului de hotărâre fiind aleşii PSD.  „Cu siguranţă, dacă vom veni nişte sume de la Guvern, eu voi lua iniţiativa să dăm abonamente la pensionari”, arăta atunci Ion Lungu,  care, ulterior, făcea cunoscut că facilitatea va fi posibilă şi odată cu creşterea încasărilor din impozitelor şi taxelor locale. În prezent, valoarea integrală a abonamentului nominal de călătorie pe mijloacele de transport ale societăţii TPL, la care acţionar unic este municipiul Suceava, este de 66 de lei pe lună şi pe toate liniile. În anii trecuţi, pensionarii cu domiciliul în Suceava au avut parte de abonamentul social nominal în valoarea de 33 de lei.