07 martie 2018


În ianuarie şi februarie,
Majorarea cu o cincime a dărilor a adus bani mai mulţi în vistieria municipiului Suceava
·        Încasările de la populaţie au cunoscut un salt de 34%, fiind de 4,99 de milioane de lei, în comparaţie cu cele dintâi 2 luni ale lui 2017, când de la persoanele fizice s-a adunat suma de 3,68 de milioane de lei.
·        Nu aceleaşi lucru se poate spune despre  agenţii economici,  ale cărora plăţi au înregistrat o scădere de aproape un sfert, respectiv de la 1,59 de milioane de lei, la 2,07 milioane de lei.   
La finele lui februarie 2018, comparativ cu sfârşitul lunii corespunzătoare a anului 2016, la bugetul local au fost strânşi mai mulţi bani, anunţă Ion Lungu, primarul municipiul Suceava.
Astfel, conform edilului-şef, totalul intrărilor în vistieria municipală este de 42,72 milioane de lei, în raport cu 40,36 de milioane de lei cu un an în urmă, respectiv unul cu 5,85% mai mare. „Este un lucru bun, având în vedere faptul că s-au redus veniturile din impozitul pe venit, ca urmare a diminuării acestuia de la 16% la 10%. La fel, s-au diminuat şi veniturile din cote defalcate din TVA, deoarece salariile profesorilor nu mai trec prin Primărie. În aceste condiţii, avem încasări mai mari cu 2,35 de milioane de lei faţă de anul trecut”, a precizat şeful executivului sucevean.           Veniturile proprii ale bugetului local au fost la, sfârşitul lunii februarie 2018, de 28,24 de milioane de lei, faţă de 23,09 de milioane de lei, la finele lunii omoloage din 2017, cu un spor de 22,28%. La momentul la care ne referim, încasările din impozitele şi taxele pe clădiri, terenuri şi mijloacele de transport se ridică la 6,54 de milioane de lei, raportat la 5,76 de milioane de lei, cu o creştere de 13,62%. După primele 2 luni ale anului 2018, veniturile proprii realizate prin onorarea obligaţiilor fiscale de către persoanele fizice însumează 4,99 de milioane de lei, faţă de cele dintâi 2 luni ale lui 2017, când de la populaţie s-a adunat suma de 3,68 de milioane de lei, saltul fiind de 34%. În ianuarie şi februarie anul acesta, agenţii economici din reşedinţa de judeţ au achitat taxe şi impozite locale în valoare de 1,59 de milioane de lei, în ianuarie şi februarie ale anului anterior plăţile persoanelor fizice totalizând 2,07 milioane de lei, reprezentând o scădere de 23,45%. „Sperăm ca, în luna martie, beneficiind de bonificaţia de 10%, agenţii economici să mai recupereze din ceea ce datorează”,  a subliniat edilul-şef.
Lungu a recunoscut că aportul suplimentar la veniturile locale se datorează majorării cu o cincime, de la 1 ianuarie, a nivelului dărilor locale. De asemenea, un rol important l-au avut măsurile de executare silită, dar şi reducerile acordate pentru achitarea anticipată a obligaţiilor fiscale. „Pe de o parte, în primele luni  aceste creşteri ale încasărilor există ca urmare a acordării bonificaţiei, dar, trebuie să fim corecţi, au fost şi acele majorări de 19% a taxelor şi impozitelor locale. S-a făcut, de asemenea, şi o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor locale, având în vedere că am mai angajat încă 16 persoane la Serviciul de executări silite din Primărie”, a explicat, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Autorităţile locale au menţinut, şi în 2018, bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. Anul acesta, în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport este redusă cu 95%.