23 martie 2018

Albire” a lemnului primit la „negru”, la gateriştii din judeţul Suceava
·        Gardienii silvici suceveni au depistat abateri de la normele care de prevenire a fenomenului, respectiv stocuri fizice de material lemnos mai mari decât cele scriptice, cât şi emiterea de codurilor unice pentru alte locaţii decât cele reale. 
·        Pe durata controalelor, cele mai multe abateri s-au descoperit în zonele Vama, Mălini şi Rîşca, inspectorii Gărzii Forestiere au dat amenzi de 146.000 lei, confiscând 2.649 de metri cubi de material lemnos, cu o valoare de peste 1,6 milioane de lei.
·        „Pentru neregulile în domeniu, constatate la o firmă de exploatare forestieră, s-a propus retragerea atestatului de exploatare”,  a declarat  inspectorul şef Mihai Găşpărel, informând că s-a înaintat şi sesizare penală pentru tăierea ilegală de arbori.
În luna martie a anului 2018, lucrătorii specializaţi ai Gărzii Forestiere Suceava au organizat şi desfăşurat peste 100 de controale, face cunoscut inspectorul şef Mihai Găşpărel, precizând că, astfel, s-a asigurat continuitatea în ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi sancţionare a faptelor de infracţionalitate silvică. În ciuda stratului de zăpadă consistent din cea mai mare parte a judeţului Suceava, şeful Gărzii Forestiere evidenţiază că efectuate au fost două inspecţii de fond şi şase controale de exploatare forestieră, în urma acestora depistându-se tăierea ilegală a peste 32 de metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de peste 13.600 de lei. Drept urmare, în scopul atragerii răspunderii şi sancţionării corespunzătoare a celor în cauză, la instituţiile abilitate s-a înaintat sesizare penală pentru un prejudiciu calculat la peste 5.000 de lei. Pe de altă parte, în vederea prevenirii ajungerii pe piaţă a lemnului tăiat ilegal, în martie gardienii forestieri suceveni au făcut controale la peste 40 de operatori economici. Mihai Găşpărel reliefează că verificările s-au axat atât pe constatarea abaterilor de la legislaţie, cât şi pe informarea celor care lucrează în domeniu cu privire la prevederile legale şi la obligaţia urmăririi permanente a trasabilităţii lemnului. 
În consecinţă, operatorii cu pricina au fost obiectul a 25 de controale privind respectarea actelor normative cu specific silvic, dar şi a încă 29 de acţiuni de instituire a cadrului organizatoric adecvat de urmărire continuă a provenienţei şi circulaţiei materialului lemnos. Acestora li s-au adăugat 36 de verificări ale condiţiilor necesare pe care operatorii economici sunt obligaţi să le întrunească pentru a exploata masă lemnoasă, precum şi altele două la producătorii de mobilă. „Aceste verificări trebuie să controleze accesul, în condiţii de concurenţă loială, a operatorilor pe piaţa lemnului. Pentru neregulile în domeniu, constatate la o firmă de exploatare forestieră, s-a propus retragerea atestatului de exploatare”, iterează Mihai Găşpărel, adăugând că, în total, s-au dat 38 de amenzi, cu o valoare de 146.000 lei. În multe dintre cazuri, pentru faptele contravenţionale constatate s-au aplicat avertismente, iar cei verificaţi au fost instruiţi cu privire la prevederile legii, dându-se şi termene de remediere a abaterile constatate. Totodată, confiscaţi fizic şi valoric au fost 2.649 de metri cubi de material lemnos, cu o valoare estimată la peste 1,6 milioane de lei. „Dacă la transportul materialelor lemnoase, au fost aplicate sancţiuni mai ales pentru transportul unei cantităţi mai mari de lemn decât cea din documente, la operatorii economici s-au constatat numeroase abateri de la normele care trebuie să prevină <albirea> lemnului primit la negru, respectiv stocuri fizice de material lemnos mai mari decât cele scriptice sau emiterea codurilor unice din alte locaţii.  Controalele vor continua, cu accent pe identificarea sursei lemnului pus pe piaţă în mod ilegal”, explică Mihai Găpărel, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, accentuând că abaterile cele mai multe s-au descoperit în zonele Vama, Mălini şi Rîşca.