26 martie 2018

Autorităţile sucevene scutesc de la plata taxelor şi impozitelor pe furnizorii de servicii sociale  
·        O cerere în acest sens, venită din partea Asociaţiei „Blijdorp România” şi Fundaţiei „O noua viaţă”, a fost aprobată prima dată, de către Consiliul Local Suceava, în martie 2016.
·        Scutiri se vor da şi pentru deţinătorii de clădiri clasate ca monumente istorice, monumente de arhitectură sau arheologice, dar şi ca muzee şi case memoriale.   
Clădirile şi terenurile utilizate pentru furnizarea cu titlu gratuit a serviciilor sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale furnizoare de asemenea servicii vor fi scutite de plata impozitelor şi taxelor pe terenuri şi clădiri. Aşa prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Suceava,  iniţiat de către primarul Ion Lungu, şi bazat pe prevederile Codului fiscal, potrivit cărora autorităţile deliberative pot acorda respectivele scutiri pentru asociaţiile şi fundaţiile care folosesc terenurile şi clădirile în activităţi fără scop lucrativ. De asemenea, de scutire ar urma să se bucure deţinătorii clădirilor clasate ca monumente istorice, monumente de arhitectură sau arheologice, dar şi ca muzee şi case memoriale. În baza aceleiaşi propuneri legislative de interes local, nu vor fi taxate şi impozitate terenurile cu regim de monument istoric şi protejate, contribuabilii în cauză trebuind să facă dovada că terenurile „fac parte din categoria suprafeţelor neconstruite”. În cele din urmă, Consiliul Local va analiza, în vederea aprobării, posibilitatea scutirii de la plata impozitelor şi taxelor pe terenurile şi clădirile deţinute sau utilizate de către asociaţiile şi fundaţiile care le folosesc în scop nelucrativ.         O cerere în acest sens, venită din partea Asociaţiei „Blijdorp România” şi Fundaţiei „O noua viaţă”, a fost aprobată prima dată, de către Consiliul Local Suceava, în martie 2016. Asociaţia „Blijdorp-România” are în proprietate o clădire în care îşi desfăşoară activitatea Complexul de Recuperarea Neuropsihomotorie „Blijdorp-O nouă viată” Suceava, acesta din urmă furnizând servicii sociale copiilor şi adulţilor cu nevoi speciale. Fundaţia „O noua viaţă” a cerut scutirea de obligaţiile fiscale pentru terenul pe care este construit Centrul „Emmanuel” al  Complexului de Recuperarea Neuropsihomotorie „Blijdorp-O nouă viată”. Începând din anul 2002, Fundaţia a încheiat un contract  cu Consiliul Judeţean Suceava, acesta având ca obiect „Asigurarea serviciilor de găzduire, îngrijire personală, recuperare şi integrare-reintegrare socială”  a copiilor cu dizabilităţi din cadrul Casei „Emmanuel”.