20 martie 2018

Beneficiarii suceveni ai PNDR primesc un avans de 50% din valoarea proiectelor de dezvoltare rurală
·        Ca o facilitate, documentele emise de autorităţile de mediu, cele sanitare şi cele sanitar-veterinare se vor prezenta la ultima cerere de plată, respectiv odată cu finalizarea investiţiei.
·        „Vrem să fim cât mai aproape de beneficiari, să îi sprijinim, astfel încât aceştia să-şi poată duce cu bine la capăt investiţia pe care şi-au asumat-o.”, evidenţiază Mihai Moraru, director executiv al OJFIR Suceava.  
Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) informează pe beneficiarii proiectelor aferente Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 că imediat după semnarea contractului de finanţare pot solicita un avans de până la 50% din valoarea totală eligibilă a fiecăruia dintre acestea. Conform directorului executiv Mihai Moraru, condiţiile de îndeplinit sunt existenţa dosarului de achiziţii avizat, cât şi prezentarea unei garanţii financiare de 100% din valoarea avansului. „Beneficiarul poate solicita un avans de maximum 50% înainte de data depunerii primei tranşe de plată, care se va recupera la ultima tranşă, respectivul  avans nereprezentând tranşă de plată”, precizează şeful OJFIR Suceava. Ulterior solicitării avansului, OJFIR recomandă demararea rapidă a procedurii de achiziţie a proiectului tehnic, obţinerea autorizaţiei de construire reprezentând următorul pas în implementarea proiectului. La acest moment trebuie spus că, de asemenea, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, documentele emise de autorităţile de mediu, sanitare şi sanitar-veterinare pot fi prezentare la ultima cerere de plată, respectiv odată cu finalizarea investiţiei realizate prin PNDR 2020. După obţinerea autorizaţiei de construire urmează executarea lucrărilor în termenul stabilit prin contractul de finanţare, cu asistenţa proiectantului şi sub supravegherea dirigintelui de şantier atestat. La încheierea lucrărilor se va face recepţia parţială sau cea finală şi se vor înainta cererile de plată, conform eşalonării depuse. Mihai Morau subliniază că, în cazul proiectelor de construcţii-montaj, solicitarea primei tranşe de plată va fi depusă nu mai târziu de 12 luni de la data semnării contractului de finanţare, prelungirea cu maximum 6 luni atrăgând penalităţi. În cele din urmă, ultima tranşă de plată se va depune cu 90 de zile calendaristice înainte de expirarea duratei de execuţie prevăzută în contract. Totodată, bine de ştiut este şi faptul că beneficiarii au posibilitatea modificării contractului de finanţare, prin solicitarea unui act adiţional, însă fără modificarea obiectivului principal al proiectului şi fără  afectarea funcţionalităţii investiţiei, criteriilor de eligibilitate şi a celor selecţie. Prin aceste precizări, OJFIR îşi propune să vină în întâmpinarea beneficiarilor proiectelor PNDR 2014-2020, reamintind că accederea finanţării nerambursabile europene impune, pentru părţile semnatare, atât drepturi, cât şi obligaţii. „Vrem să fim cât mai aproape de beneficiari, să îi sprijinim, astfel încât aceştia să-şi poată duce cu bine la capăt investiţia pe care şi-au asumat-o. Aceasta deoarece responsabilitatea nu revine exclusiv beneficiarului, scopul comun fiind dezvoltarea economiei rurale şi satului românesc”, evidenţiază Mihai Moraru, director executiv al OJFIR.