29 martie 2018


Două bănci vor să crediteze Primăria Suceava cu 25 de milioane de lei
·        Luat pe o perioadă de 10 ani, creditul urmează a asigura banii necesari lucrărilor de investiţii în curs sau care vor fi promovate în reşedinţa de judeţ.
·        „Punem bani de la Primărie până obţinem avizele Comisiei de împrumuturi, iar ulterior vom rectifica hotărârea de Consiliu Local, în funcţie de sumele pe care le-am cheltuit”, a evidenţiat primarul Ion Lungu.  
Două unităţi bancare s-au înscris la licitaţia pentru acordarea creditului de 25 de milioane de lei pe care Primăria municipiului intenţionează să îl contracteze în vederea susţinerii financiare a unor investiţii în curs de derulare sau care vor fi promovate în reşedinţa de judeţ. Însă, chiar dacă va fi desemnată o unitate bancară câştigătoare a competiţiei, tragerile nu vor putea fi făcute din cauza limitării plafonului datoriei publice la Ministerul Finanţelor Publice.  „Au fost depuse două oferte, respectiv de către CEC Bank şi de către BCR. Ofertele sunt în faza de evaluare, aşteptăm să se decidă un câştigător, după care vom face lobby la Comisia de Împrumut de la Ministerul Finanţelor, să putem obţine avizul acesteia, să putem folosi împrumutul în cauză”,  a declarat Ion Lungu. Creditul luat pe o perioadă de 10 ani urmează a asigura susţinerea financiară pentru amenajarea drumurilor şi parcărilor în cartierul pentru tineri „Tătăraşi”-5 milioane de lei; extinderea reţelei de gaze naturale în Burdujeni sat-5 milioane de lei; acoperirea Pieţei agrolimentare Burdujeni-1,5 milioane de lei; modernizarea străzii „Bogdan Vodă”-310.000 de lei; modernizarea străzii „Mihai Sadoaveanu”-1,26 de milioane de lei; reabilitarea monumentului ecvestru a lui „Ştefan cel Mare”-1,8 milioane de lei; construirea Centrului de documentare informare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”-2,5 milioane de lei; amenajarea Săli de gimnastică de la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”-1,5 milioane de lei; reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice-2,7 milioane de lei; amenajarea unei sere floricole-2,72 de milioane de lei şi extinderea reţelei de alimentare cu apă de pe strada „Traian Ţăran”-625.000 de lei. „Sigur, o serie de lucrări sunt în curs de desfăşurare. Noi avem baza legală să punem bani de la Primărie până obţinem avizele Comisiei de împrumuturi, iar ulterior putem rectifica hotărârea de Consiliu Local, să o ajustăm în funcţie de sumele pe care le-am cheltuit”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, dând ca exemplu lucrările de modernizare a Pieţei agroalimentare din Burdujeni.