20 martie 2018

APIA atrage recomandă fermierilor să analizeze temeinic costurile creditelor luate de la bănci sau instituţii financiare nebancare

·        Instituţia eliberează adeverinţe beneficiarilor ajutorului de stat pentru creşterea bunăstării animalelor, anul trecut, în sectorul creşterii porcinelor, fiind vizate două credite de 85.779 de euro şi de 167.927 de euro, iar în sectorul creşterii păsărilor unul de 54.498 de euro.  
·        APIA atrage atenţia fermierilor (...) să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi de cele nebancare (...), astfel încât se fie alese modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii”, se arată într-un comunicat de presă al APIA, în care se menţionează că nu poate depăşi ROBOR 6M+2%.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava eliberează adeverinţe pentru beneficiarii fostei Măsuri 215-Plăţi privind bunăstarea animalelor (actuala Măsură 14T), respectiv fermierilor care intenţionează să contracteze credite în vederea finanţării activităţilor curente. La cererea crescătorilor, adeverinţele  vor confirma că  aceştia au depus cerere de plată în intervalul 03-31 ianuarie, pentru anul de angajament 2018, în cadrul „Pachetului A-porcine” sau „Pachetului B-păsări”. Tot în adeverinţă se va înscrie suma reprezentând 70% din valoarea solicitată în cererea de plată pentru anul de angajament 2018, valoarea creditului acordat de instituţiile bancare şi instituţiile nebancare cu care APIA are încheiate convenţii  urmând a fi de 90% din suma calculată astfel. „APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru, în vederea desfăşurării activităţilor curente, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi de cele nebancare, în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât se fie alese modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii”, se arată într-un comunicat de presă al APIA, în care se menţionează că dobânda va fi de ROBOR 6M+2%. 
În 2017, în sectorul creşterii porcinelor Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Agricultură Suceava a eliberat o adeverinţă pentru contractarea unui credit de 85.779 de euro de al Bancpost şi o alta pentru un credit de 167.927 de euro de la CEC Bank. În ceea ce priveşte acordarea de ajutoare de stat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării şi protecţiei porcinelor, conform Măsurii 215A, în judeţul Suceava, anul trecut a fost autorizată şi plătită suma de 5,69 de milioane de lei, aferentă la 4 cereri depuse în 2016. Tot în 2017, s-au depus înspre verificare şi autorizare încă 4 cereri în valoare de 3,20 de milioane de lei. În sectorul creşterii păsărilor, APIA Suceava a dat o adeverinţă pentru contractarea unui credit în valoare de 54.498 de euro de la Banca Transilvania. De cealaltă parte, ajutorul de stat pentru bunăstarea şi protejarea păsărilor, în vederea creşterii competitivităţii sectorului avicol autohton, conform Măsurii 215B, a fost, în 2017, în valoare de 21.752 de euro, pentru o cere depusă în anul 2016. Anul trecut, la  Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Agricultură Suceava  a fost depusă, înspre verificare şi autorizarea, încă o solicitare pentru sprijin în valoare de 72.664 de euro.