22 martie 2018


Din bugetul local,
Primăria Suceava asigură 846 de burse şcolare, în valoare de 450.000 de lei
·        Ca beneficiari, se remarcă Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” cu 106 de burse şcolare din toate categoriile, Colegiul Naţional de Arte şi Liceul cu Program Sportiv luând majoritatea burselor de performanţă.  
·        La început de 2017, votat a fost acelaşi disponibil de 450.000 de lei, pentru achitarea a 884 de burse, însă în octombrie s-a operat o suplimentare cu 10 burse de performanţă, 11 de merit şi una socială.
În 2018, elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Suceava vor beneficia de burse de la bugetul local în valoarea totală de 450.000 de lei. Suma este similară celei de la începutul anului precedent, primarul Ion Lungu precizând că aceasta urmează a fi aprobată în deliberativul municipal.  ”Am centralizat bursele care au venit de la şcoli, am întocmit hotărârea de Consiliul Local, iar anul acesta vom acorda 846 de burse”, a declarat primarul Ion Lungu. Astfel, din vistieria municipală vor fi suportate 685 de burse de merit, 102 de burse de ajutor social şi 59 de burse de performanţă. La această din urmă categorie, bursele au fost adjudecate, în marea majoritate, de Colegiul Naţional de Arte şi Liceul cu Program Sportiv. Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” a luat cele mai multe burse de merit, respectiv 93, în timp ce Şcoala gimnazială „Miron Costin” are cele mai multe burse sociale, adică 20. Per total, se remarcă Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” cu 106 de burse şcolare din toate categoriile. În şedinţa din februarie 2018, Consiliul Local a votat ca de bursa de performanţă în valoare de 100 de lei să beneficieze elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, competiţii şcolare şi concursuri şcolare naţionale. Bursa de merit de 80 de lei pe lună este orientată înspre elevii cu rezultate bune adjudecate la acelaşi gen de activităţi, însă organizate la nivel judeţean. Bursa de studiu, de 60 de lei pe lună se acordă elevilor din familii cu venituri mici, iar de bursa de ajutor social, în aceeaşi valoare, au beneficiat elevii care se încadrează în categoriile sociale defavorizate, precum orfani, cazuri medicale, elevi din mediul rural care învaţă în altă localitate sau elevi cu situaţii materiale grele. În februarie 2017, primarul Ion Lungu anunţa acelaşi disponibil de 450.000 de lei pentru achitarea unui iniţial aprobat de 884 de burse şcolare pentru învăţământul preuniversitar. Dintre acestea, 46 erau  pentru performanţă, 699 de merit, 17 de studiu, iar de 122 de ajutor social. În octombrie 2017, în urma demersurilor conducerilor unităţilor de învăţământ, Consiliul Local a votat majorarea până la 906 de burse şcolare, respectiv un spor de 10 burse de performanţă, 11 de merit şi una socială. Legea educaţiei naţionale prevede că bursele sunt asigurate din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile din învăţământul preuniversitar de stat, acestea reprezentând  o categorie de cheltuieli asigurată prin finanţare complementară. Bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe durata cursurilor, inclusiv a susţinerii evaluărilor naţionale, în funcţie de frecvenţa la ore, excepţie făcând cele de ajutor social, care pot fi date şi în perioada vacanţelor.