01 martie 2018


Iţcani, cel mai sărac cartier în spaţii verzi
·        Pe primul loc din punct acest punct de vedere stă cartierul Burdujeni, împreună cu Burdujeni-sat, urmat, în ordine, de zona centrală, cartierul „George Enescu”, cartierul Obcini şi cartierele Zamca şi Mărăşeşti, în ansamblu.
·        Potrivit Registrului spaţiilor verzi, fiecărui sucevean îi revin 27,20 de metri pătraţi de spaţiu verde, totalul aferent municipiului fiind de 2,51 milioane de metri pătraţi.
Registrul spaţiilor verzi ale municipiului Suceava va fi supus dezbaterii şi aprobării în şedinţa din 29 martie a Consiliului Local. „Registrul spaţiilor verzi - o lucrare mult aşteptată şi disputată - a fost finalizată. Eu cred că este o lucrare bună, este dată în dezbatere publică şi ne propunem ca, în şedinţa lunii martie, să o aprobăm în Consiliului Local. Aceasta pentru nu mai fi discuţii interminabile, atunci când este vorba despre o superficie pe un teren sau despre o banală problemă de construi un balcon”, a declarat primarul Ion Lungu. Edilu-şef şi-a exprimat speranţa ca, după aprobarea Registrului spaţiilor verzi, să se poată purta discuţii constructive cu aleşii PSD din deliberativul municipal, „pe probleme care sunt în interesul comunităţii şi cerute de către cetăţeni”. Ion Lungu a făcut referire inclusiv la proiectul de hotărâre privind modernizarea locurilor de parcare, iniţiat de viceprimarul Lucian Harşovschi încă din 2017. Acesta a fost respins de 4 ori, cu votul negativ al consilierilor social-democraţi, unul dintre motivele invocate fiind şi inexistenţa registrului cu pricina. Potrivit noului registru, fiecărui sucevean îi revin 27,20 de metri pătraţi de spaţiu verde, totalul aferent municipiului fiind de 2,51 milioane de metri pătraţi. În calcul au fost luaţi cei 92.121 de locuitori de la ultimul recensământ, în cauză fiind spaţii verzi cu acces public nelimitat, respectiv parcuri, grădini, scuare; spaţii în folosinţă specializată, de la creşe, grădiniţe şi şcoli; spaţii pentru agrement; spaţii pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă, cât şi amenajările de protecţie faţă de infrastructura tehnică. „Am îndeplinit cei 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor necesari avizării Planului de Urbanism General. În acest registru nu este inventariat Parcul Şipote, însă am înţeles că în comisiile de specialitate din Parlament a fost aprobat proiectul legislativ promovat din Suceava, privind transferul în administrarea autorităţilor locale”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Conform Registrului spaţiilor verzi, cel mai bine din acest punct de vedere stă cartierul Burdujeni, împreună cu Burdujeni-sat, urmate, în ordine, de zona centrală a urbei, cartierul „George Enescu”, cartierul Obcini şi cartierele Zamca şi Mărăşeşti, în ansamblu. Pe ultimul loc la spaţii verzi este cartierul Iţcani.