24 martie 2018

Apel pentru protejarea pasărilor migratoare afectate de ger

·        Atunci când acestea sunt găsite, vor fi adăpostite şi hrănite, în funcţie de specie, cu viermi pentru pescuit, în cazul insectivorelor, mere pentru sturzi şi carne crudă pentru răpitoare, alături care se va pune apă.
·        Dacă nu sunt luate măsurile adecvate, din dorinţa de a ajuta păsările migratoare, în această perioadă friguroasă, atât de autorităţile locale, cât şi cetăţenii, pot face mai mult rău acestora”, precizează Gheorghe Aldea, director executiv al APM Suceava.
Având în vedere faptul că frigul extrem Şi zăpada căzută în ultima perioadă au afectat berzele, care deja au sosit, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava recomandă câteva măsuri corecte pentru protejarea acestora. Directorul executiv Gheorghe Aldea spune că iubitorii păsările care au coborât din cuib, pot  da acestora peşte şi carne crudă tăiată cuburi, hrană care le dă energie, astfel încât poată rezista mai bine la frig. În cazul în care pasărea este îngheţată şi nu se poate mişca, aceasta trebuie adăpostită în grajd sau într-o anexă a gospodăriei. Specialiştii APM Suceava atrag atenţia asupra limitării contactului cu păsările în cauză, deoarece lovitura de cioc a berzelor este foarte puternică şi poate răni. Totodată, cei de la Agenţia de Protecţia Mediului precizează că atunci când pasărea este lovită, având o aripă sau un membru fracturat ori sângerând se va lua legătura cu medicul veterinar. Recomandări similare sunt făcute şi atunci când sunt identificate specii de păsări migratoare de talie mică. Persoanele care le găsesc vor trebui să le ţină în cutii de carton, cu şerveţele de hârtie sub ele, la temperatura camerei. În funcţie de specie, se poate procura hrana ideală, precum viermi pentru pescuit, în cazul insectivorelor, mere pentru sturzi şi carne crudă pentru răpitoare, alături de hrană punându-se şi apă. „Când pasărea se revigorează, aceasta va fi eliberată, dar nu seara, ci dimineaţa sau în jurul prânzului. Dacă a fost lovită, se va apela la un medic veterinar. Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava atenţionează cu privire la faptul că, dacă nu sunt luate măsurile adecvate, din dorinţa de a ajuta păsările migratoare, în această perioadă friguroasă, atât de autorităţile locale, cât şi cetăţenii, pot face mai mult rău acestora”, a subliniat Gheorghe Aldea, director executiv la Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.