10 martie 2018

Plăţi nelegale de 2 milioane de lei pentru lucrări neexecutate în administraţia publică suceveană şi instituţiile din subordine
·        În cauză sunt 24 de obiective de investiţii, printre care se numără  amenajări de terenuri de sport, modernizări de drumuri comunale, amenajări de sisteme alimentări cu apă şi de canalizare, modernizarea sediului primăriei, amenajări la şcoli  etc.

·        Consiliul Judeţean a acceptat plăţi nelegale de 84.000 de lei pentru achiziţionarea de echipamente supraevaluate de pentru Staţia de epurare a levigatului a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara.
Camera de Conturi Suceava identificat importante abateri de la legalitate şi regularitate în ceea ce priveşte atribuirea şi derularea contractelor de achiziţii publice şi efectuarea cheltuielilor de capital la nivelul ordonatorilor principali şi ordonatorilor terţiari de credite din administraţia publică a judeţului Suceava. Conform Raportului privind finanţele publice locale pe anul 2016, în urma acţiunilor de audit abaterile în cauză au fost estimate la 17,15 de milioane de lei, valoarea calculată a prejudiciului fiind de 2,22 de milioane de lei.  Astfel, la primăriile Suceava, Frasin, Gura Humorului, Salcea, Solca, Vicovu de Sus, Berchişeşti, Dolheşti, Hînţeşti, Horodniceni, Rădăşeni, Şerbăuţi, Vereşeti şi Volovăţ, Camera de Conturi a constatat că au fost achiziţionate direct lucrări, pentru care valoarea estimată, fără TVA, a fost mai mică decât pragurile valorice prevăzute de lege. În ceea ce priveşte respectarea clauzelor contractuale, Primăria Comăneşti nu a calculat penalităţi de întârziere în sumă de 1,41 de milioane de lei ca urmare a depăşirii termenului de execuţie a obiectivului de investiţii „Alimentare cu apă a localităţii Comăneşti”. La Fălticeni, Primăria nu a calculat penalităţi de întârziere de 159.000 de lei, aferente nerespectării termenului de execuţie, ca urmare a intrării în faliment a societăţii constructoare. De departe, însă, cel mai mare prejudiciu, unul de 2,04 milioane de lei, este cel privind  efectuarea de plăţi nelegale reprezentând lucrări neexecutate la primării şi instituţiile subordonate. Este vorba  despre 24 de obiective de investiţii din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Frasin, Berchişeşti, Arbore, Crucea, Dolheşti, Dorna Candrenilor, Frumosu, Hînţeşti, Hîrtop, Horodnicu de Jos, Horodniceni, Ipoteşti, Rădăşeni, Şcheia, Stroieşti, Şerbăuţi, Todireşti, Vadu Moldovei şi Vereşti. Printre obiectivele de investiţii pentru care s-au făcut plăţi nelegale se numără amenajări de terenuri de sport, modernizări de drumuri comunale, amenajări de sisteme alimentări cu apă şi de canalizare, modernizarea sediului primăriei, amenajări la şcoli, reabilitarea pieţei agroalimentare, reabilitarea dispensarului, reabilitarea unui monument istoric etc. Inspectorii Camerei de Conturi Suceava au mai constat efectuarea de plăţi nelegale în valoare de 84.000 de lei, prin aprobarea şi acceptarea achiziţionării unor echipamente supraevaluate de către Consiliul Judeţean Suceava pentru Staţia de epurare a levigatului a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara. La cele menţionate, la nivelul ordonatorilor principali şi ordonatorilor terţiari de credite din judeţul Suceava auditorii au mai depistat efectuarea de plăţi din credite bugetare care aveau altă destinaţie; angajarea, lichidarea şi ordonanţarea de cheltuieli pentru obiective ale căror documentaţii nu au fost elaborate şi aprobate în conformitate cu legea, precum şi cazuri de nereţinere a garanţei de bună execuţie.