28 martie 2018


Din 2005,
Rate de 27 de milioane de euro şi dobânzi de 57 de milioane de euro, plătite la creditul „Suceava-Utilităţi şi mediu” 
·       La finele anului 2017, Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava, a depus un proiect de Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17,26 milioane de euro, parte din împrumutul extern ăn cauză.
Creditul contractat în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” continuă creeze mari probleme financiare Consiliului Judeţean şi unităţilor administrativ-teritoriale asociate. Conform unei informări a executivului judeţean, până la finele anului 2017 s-a reuşit rambursarea a 15 rate de capital, soldul creditului fiind de 54,72 de milioane de euro. Potrivit aceleiaşi analize, în perioada 2005-2017 s-a achitat suma de 88,60 milioane de euro. În total, 27,36 de milioane de euro reprezintă rate a câte 2,10 milioane de euro fiecare, în timp ce 57,03 milioane de euro  este suma dobânzilor onorate. De precizat este faptul că, în baza împuternicirilor date de 60 de unităţi administrativ-teritoriale asociate, Consiliul Judeţean Suceava administrează împrumutul extern în valoare de 86,3 milioane de euro, contractat de la Deustche Bank AG Londra, transferat la Erste Group Bank Viena, în vederea  realizării obiectivelor de investiţii aferente Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Trebuie spus că, încă din 2016, Consiliul Judeţean Suceava a făcut demersuri pentru  transferarea către Ministerul Finanţelor Publice a părţii neachitate din creditul aferent Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. „Având în vedere că 56 de unităţi administrativ-teritoriale nu au posibilităţi pentru plata obligaţiilor aferente creditului, s-au făcut demersurile necesare către Ministerul Finanţelor Publice, pentru preluarea la datoria publică a creditului de rambursat”, se arată în informarea CJ. De asemenea, la finele anului 2017, Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava, a depus un proiect de Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17,26 milioane de euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu  60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.