23 martie 2018

De Ziua Mondială a Apei,
Elevii suceveni au vizitat Barajul mobil de la Mihoveni şi Laboratorul  de Calitate a Apelor   
·        În 2018, tema Zilei Mondiale a Apei este „Natură pentru apă”, prin aceasta atrăgându-se atenţia că societatea modernă este datoare se inspire din natură, pentru a face faţă unor provocări dintre cele mai serioase privind calitatea şi cantitatea resurselor de apă.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a marcat Ziua Mondială a Apei prin activităţi educative al căror scop a fost, potrivit directorului executiv Daniel Drăgoi, conştientizarea rolului pe care apa o are în viaţa fiecăruia. Astfel, în perioada 14-21 aprilie, reprezentanţi ai SGA au participat, la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în juriul concursului de creaţie literară şi plastică „Apă vie, apă moartă”, vorbindu-le elevilor clasei a IX-a - care au avut şi propria prezentare -, despre protejarea  resurselor de apă şi prevenirea poluării acestora din urmă. 
De asemenea, cu elevii din clasele a IX-a şi X-a ai Liceului Teoretic „Filadelfia” s-a organizat o vizită la barajul mobil de la Mihoveni, tinerii luând contact cu munca desfăşurată de lucrătorii din sistem şi aflând că gospodărirea apelor este imperios necesară, reprezentând un ansamblu de acţiuni cu obiective precum prevenirea şi combaterea efectelor distrugătoare a acestora, protejarea împotriva poluării şi epuizării cantitative, dar şi de satisfacere a necesarului de consum pentru activităţile umane. În cele din urmă elevii din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” şi ai clasei a IV-a de la Liceul Teoretic „Filadelfia” au vizitat Laboratorul  de Calitate a Apelor al Sistemului de Gospodărire al Apelor, micuţii asistând la efectuarea demonstrativă a unor analize fizico-chimice şi biologice pe probe de apă, „în vederea conştientizării rolului unei ape de calitate pentru sănătatea mediului înconjurător”. În 2018, tema Zilei Mondiale a Apei este „Natură pentru apă”, prin aceasta atrăgându-se atenţia că societatea modernă este datoare se inspire din natură, pentru a face faţă unora dintre provocările cele mai serioase privind calitatea şi cantitatea resurselor de apă. Daniel Drăgoi, directorul executiv al SGA Suceava arată că revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle şi reîmpăduririle reprezintă soluţii sustenabile şi eficiente de refacere a echilibrului circuitului apei în natură, răspunsuri la efectele schimbărilor climatice, cât şi pentru dezvoltarea durabilă a societăţii. Accent se pune şi pe reeducarea omului, în sensul reluării convieţuirii tradiţionale cu apele, care conţin mecanisme de adaptare şi supravieţuire, dar care implică un proces îndelungat de înţelegere, acceptare şi asumare a riscurilor, „fie că este vorba despre măsuri de gestionare a inundaţilor, secetei şi poluării apelor.