16 martie 2018

Potrivit Camerei de Conturi,
Primăria Suceava nu a luat măsuri de înregistrare şi de încasare a unor venituri de peste 700.000 de lei din taxa de ecologizare
·        Municipiul Suceava a decontat nelegal o sumă de 27.000 de lei, pentru lucrări neexecutate aferente serviciilor de salubritate stradală.
·        Ajutoare la încălzirea locuinţei în valoare de 11.000 de lei au fost acordate necuvenit unor beneficiari cu venituri pe membru de familie peste plafonul maxim prevăzut de lege.
Abateri financiar-contabile în valoare de 36,72 de milioane de lei şi un prejudiciu de 139.000 de lei sunt rezultatele auditului financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale municipiului Suceava, efectuat în intervalului mai-iunie 2017.  Potrivit Camerei de Conturi Suceava, abaterea covârşitoare, cea de 35,65 de milioane de lei este pusă pe seama unităţii administrativ-teritoriale, în timp ce diferenţa revine ordonatorilor terţiari de credite, respectiv unor unităţi de învăţământ preuniversitar aflate în relaţie cu autorităţile administraţiei publice locale. Astfel, ca exemplu, auditorii au constatat că municipiul Suceava nu a înregistrat, urmărit şi încasate venituri ale bugetului local în valoare de 708.000 de lei, reprezentând taxă de ecologizare datorată de contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice care sunt beneficiare ale serviciului public de salubritate. În acelaşi context, specialiştii în audit au descoperit nu s-au stabilit, iar în evidenţa contabilă nu s-au înregistrat - nefiind urmărite şi încasate -, venituri în valoare de 1,62 milioane de lei, cu titlul de sume realizate din închirierea stâlpilor reţelei electrice de contact proprietate a unităţii administrativ-teritoriale. O sumă de 23.000 de lei nu a fost încasată ca urmare a abaterilor de la legalitate privind urmărirea creanţelor fiscale aparţinând persoanelor juridice aflate în procedura insolvenţei şi a neînregistrării debitelor în evidenţa fiscală, conform hotărârilor judecătoreşti. În ceea ce priveşte calitatea gestiunii economico-finaciare, auditorii Camerei de Conturi au descoperit că ajutoarele financiare la încălzirea locuinţei cu energie termică au fost acordate inclusiv unor racordaţi la sistemul centralizat care au declarat venituri pe membru de familie peste cele reprezentând plafonul maxim prevăzut de reglementările în domeniu. Valoarea totală a sprijinului s-a ridicat la 11.000 de lei, dispusă fiind recuperarea sumei în cauză. Printre altele, auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară a identificat cazuri de abateri de la legalitate şi regularitate care au determinat efectuarea de plăţi nelegale în valoare de 36.000 de lei, reprezentând cheltuieli de executare silită generate de neducerea la îndeplinire a unei hotărâri a instanţei de judecată. De asemenea, conform Camerei de Conturi, municipiul Suceava a decontat situaţii de lucrări în valoare de 27.000 de lei aferente serviciilor de salubritate stradală, acestea nefiind însă executate.