14 martie 2018

Împădurire forţată, impusă de gardienii forestieri, în baza Codului silvic
·        Este vorba despre 430 de asemenea situaţii, pentru 875 de hectare de împădurit, „în cazul proprietarilor cu suprafeţe mari de terenuri despădurite făcându-se sesizări penale către Parchet”.
·        În cauză sunt deţinătorii particulari, Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, precizând că ocoalele silvice vor recupera de la aceştia contravaloarea lucrărilor de făcute.     
Suprafeţele incluse în clasa de regenerare de Garda Forestieră Suceava, în anul 2017, au însumat 8.447 de hectare, dintre care cele destinate împăduririi au fost de 7.856 de hectare. Potrivit şefului structurii sucevene, Mihai Găşpărel, anul trecut, în judeţul Suceava au fost parcurse cu lucrări de împăduriri 3.040 de hectare de terenuri, în condiţiile în care „în clasa de regenerare există şi suprafeţe pentru care s-au depăşit două sezoane de vegetaţie de la tăierea definitivă”.  „Această situaţie se regăseşte, în cea mai mare parte, în pădurile proprietate privată, punctul vulnerabil al acestei activităţi”, subliniază şeful Gărzii Forestiere. Inspectorul şef Mihai Găşpărel evidenţiază că, în cazul neregenerării în termen a terenurilor forestiere, Codul silvic, la articolul 30, prevede declanşarea procedurii de împădurire obligatorie a terenurilor despădurite. Aceasta demarează prin somaţiile emise de către Garda Forestieră, întocmirea de devize de către ocolul silvic, precum şi de împădurirea forţată, cu recuperarea sumelor, pe cale legală, de la cei aflaţi într-o asemenea situaţie. De altfel, Garda Forestieră Suceava nu a ezitat în a aplica procedura legală, transmiţând şomaţii proprietarilor, verificând şi aprobând devizelor de împădurire. Potrivit lui Mihai Găşpărel, este vorba despre 430 de asemenea situaţii, cu 875 de hectare de împădurit, în cazul proprietarilor cu suprafeţe mari de terenuri făcându-se sesizări penale către Parchet, „pentru neîmpădurirea în termenele legale”. „Cea mai importantă activitate a Gărzii Forestiere Suceava este cea de regenerare a pădurilor, care este în măsură să conducă, în viitor, la menţinerea unei stări corespunzătoare a pădurilor. Calitatea regenerărilor este urmărită cu precădere în campaniile de împăduriri şi la controlul anual al regenerărilor, momente de referinţă pentru viitorul plantaţiilor”, a declarat Inspectorul şef Mihai Găşpărel.  O altă preocupare a Gărzii Forestiere, în anul 2017, a fost cea pentru  creşterea suprafeţelor de păduri şi ameliorarea terenurilor degradate. Drept urmare, din fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor, pentru judeţul Suceava s-a alocat suma de 1,71 de milioane de lei, aceasta luând calea decontării lucrărilor de reconstrucție ecologică în perimetrele de ameliorare. Totodată, în judeţul Suceava s-au făcut lucrări de împăduriri şi întreţinere a plantaţiilor în valoare de 851.000 de lei, dintre care 781.000 de lei s-au decontat până la finele lui 2017.