01 martie 2018


Consiliul Concurenţei nu interzice acordarea de abonamente subvenţionate pensionarilor cu pensii mai mici de 1.000 de lei  
·        „Ajutorul de stat sub forma compensaţiei, propus de către unitatea administrativ-teritorială Suceava, a fost avizat favorabil de către Autoritatea de Concurenţă, fără a se impune condiţionalităţi suplimentare”, transmite Consiliul Concurenţei, precizând că avizul a fost dat la momentul  încredinţării transportului de persoane către TPL.  
·        „Am încercat să face un prag, să dăm abonamente pentru pensii de până la 1.000 de lei, însă nu ne lasă Consiliul Concurenţei. Am încercat să dăm pe praguri de vârstă, să poată beneficia cei de până la 65 de ani, însă nu ne lasă Consiliul Concurenţei, pentru că este Legea ajutorului de stat”, explica primarul Ion Lungu, în şedinţa CL.
Afirmaţia potrivit căreia „autoritatea de concurenţă nu este de acord cu introducerea de gratuităţi pentru pensionarii cu venituri limitate nu este adevărată”, semnalează Consiliul Concurenţei, în urma articolului „Pensionarii suceveni nu vor mai circula cu abonamente la jumătate de preţ”, publicat de cotidianul Crai Nou.  În articolul amintit „primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că a încercat să introducă în funcţie de mărimea pensiei, de exemplu pentru pensionarii cu mai puţin de 1.000 de lei pe lună, însă demersul nu a fost agreat de Consiliul Concurenţei.” Pe acest fond, Consiliul Concurenţei vine să evidenţieze că a avizat favorabil un proiect de hotărâre al Consiliului Municipiului Suceava prin care s-a propus încredinţarea directă a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate, pentru o perioada de 60 de luni, către operatorul intern de transport SC Transport Public Local SA. Cu acest prilej, Consiliul Concurenţei a avut în vedere că municipiul Suceava va plăti operatorului TPL o compensaţie pentru efectuarea obligaţiilor de serviciu public impuse. „Ca urmare, ajutorul de stat sub forma compensaţiei, propus de către unitatea administrativ-teritorială Suceava, a fost avizat favorabil de către Autoritatea de Concurenţă, fără a se impune condiţionalităţi suplimentare. În acest fel, Consiliul Concurenţei se raliază obiectivelor europene privind politica în domeniul transportului: garantarea unor servicii de transport de călători sigure, eficiente şi de o înaltă calitate prin intermediul concurenţei reglementate, garantând în acelaşi timp transparenţa şi buna funcţionare a serviciilor publice de transport de călători, luând în considerare factorii sociali, de mediu şi de dezvoltare regională, sau oferirea de condiţii tarifare specifice anumitor categorii de călători, cum ar fi pensionarii, şi eliminarea disparităţilor între companiile de transport din diferite state membre care pot da naştere unor denaturări substanţiale ale concurenţei”, a venit cu precizări suplimentare Consiliul Concurenţei. Reamintim că, în şedinţa de săptămâna trecută, propunerea consilierilor PSD de se acorda abonamente de călătorie de 33 de lei pe lună pentru pensionarii suceveni, adică al jumătate de preţ, a căzut la vot. „Am încercat să face un prag, să dăm abonamente pentru pensii de până la 1.000 de lei, însă nu ne lasă Consiliul Concurenţei. Am încercat să dăm pe praguri de vârstă, să poată beneficia cei de până la 65 de ani, însă nu ne lasă Consiliul Concurenţei, pentru că este Legea ajutorului de stat”, explica Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, în şedinţa Consiliului Local.